Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sju skadade i allvarlig tågolycka utanför Linköping

Publicerat torsdag 30 mars 2006 kl 06.00
1 av 2
Foto: Ulf Wigh, Wighsnews
2 av 2
Foto: Ulf Wigh, Wighsnews

Uppdaterad version 11:35

En person vårdades på förmiddagen idag fortfarande på sjukhus efter den allvarliga tågolyckan utanför Linköping igår kväll. De övriga passagerarna har nu fått åka hem.

För tågtrafiken innebär olyckan dock stora störningar. Först i morgon väntas trafiken på södra stambanan i Östergötland kunna komma igång igen.

Det var strax efter halv tio igår kväll som ett av Östgötatrafikens pendeltåg, på väg mot Mjölby och med ett 80-tal resenärer ombord, spårade ur i närheten av Glyttinge camping vid Ryd.

Timmerstockar genom fronten

Tåget spårade ur efter att ha kört in i ett antal timmerstockar som ett mötande godståg tappat på spåret. Att timret föll av godståget berodde på att en av tågets vagnar av okänd anledning spårade ur. Orsaken till varför det skedde ska nu utredas av bland annat Banverket.

- Det är timmerstockar som har gått igenom fronten på tåget och som har gått in i förarhytten, säger Anders Nygren som var räddningsledare på plats.

En kvar på sjukhus

Enligt polisen var det ren tur att stockarna, som kom in i tåget, inte orsakade värre personskador än de som inträffat. Totalt fördes sju personer till Universitetssjukhuset med ambulans, men ingen av dem visade sig ha några allvarliga skador. De övriga omkring 70 passagerarna forslades med buss till sjukhuset för att få hjälp med bland annat chockbearbetning. I förmiddags hade dock alla utom en fått åka hem. 

Chockade togs om hand

Jan Junghusen, chef på akutkliniken i Linköping, arbetade under kvällen och natten och enligt hans uppfattning fungerade arbetet på sjukhuset bra: 

- Det var chockade människor och de tog vi om hand också och där kan man ställas på prov vad gäller resurser. Nu gick det bra och vi bedömde att vi skulle klara ut detta från Linköping.

Olycksorsaken utreds

Statens haverikommission är nu inkopplad för att utreda tågolyckan och finns på plats i Linköping. Även polisen och Banverket deltar i arbetet.

På grund av olyckan kommer det vara problem med tågtrafiken mellan främst Linköping och Mjölby, men även trafiken till Tranås påverkas. Bussar kommer ersätta tågen och hur länge tågtrafiken ställs in är oklart.

- I bästa fall bara idag, i värsta fall flera dagar. Det beror på hur svårt spåret är skadat, säger Sylvia Rydström informationschef på Östgötatrafiken.

Ingen trafik förrän i morgon

I den senaste prognosen från Banverket räknar man med att trafiken förbi olycksplatsen kan komma igång först under fredagen. Det spår som är värst drabbat är, enligt Banverket, upprivet en kilometer. Runt 100 meter av det andra spåret är också skadat. De urspårade tågen är ännu inte bärgade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".