Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Samordning av skolskjutsar ska spara pengar

Publicerat torsdag 6 april 2006 kl 14.36

Från och med i höst får många skolbarn i Linghem utanför Linköping nya skoltider på prov när man gör om schemat för skolskjutsarna.

Försöket ska pågå hela läsåret men har redan skapat oro bland berörda i området.

En del barn kommer att börja skoldagen tidigare än hittills medan andra får en senare start.
Orsaken är att kommunen ska spara pengar på skolskjutsarna.
Hur mycket som kan sparas blir klart först när förhandlingarna med bussbolagen är klara.
Christer Gunnarsson arbetar med frågan vid kommunens utbildningskontor och medger att det för att spara pengar som försöket dras igång

-Det är klart att det sparas pengar för tanken är ju att bussarna kör två varv på morgonen med två olika tider istället för fler bussar som kör ett varv så det sparas fordon säger Christer Gunnarsson.

Det är fem skolor i Linghemsområdet utanför Linköping som försöket gäller.
Skoldagen ska från och med i höst starta kvart i nio istället för tjugo över åtta för de lite äldre barnen medan förskoleklasserna och de yngre barnen börjar kvart i åtta.
Beslutet om nya skolskjutstider har väckt oro bland föräldrar och barn i Linghem. Och för alla blir det inte bättre, det medger Christer Gunnarsson även om man infört nya kvalitetsgarantier som sätter maxtid för barnens väntan i skolan och för hur lång tid skloskjutsen ska ta.

-En del kommer att få en betydligt kortare resa några får en något längre resa och för helheten är det bra säger Christer Gunnarsson.

Birgitta Ståhl Öckinger är socialdemokrat och ordförande i barn- och ungdomsnämnden som samarbetar med kollektivtrafiknämnden om de nya skolskjutsarna.
Hon säger att det finns en föräldrargrupp som är med och tycker om försöket och en politisk styrgrupp som följer frågan noga.
Kommunen ville göra med samma sak i centrala Linköping för några år sedan.
Men det försöket genomfördes aldrig på grund av att det kom annat emellan i skolorganisationen, säger Birgitta Ståhl Öckinger.
Nu ska man prova i Linghem med omnejd istället till att börja med.

-Det finns ett stort arbete som pågår i hela kommunen när det gäller schemläggning överhuvudtaget och kommer försöket i Linghem bli lyckat kan det spridas till hela kommunen säger Birgitta Ståhl Öckinger. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".