Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Östgötamusiken riskerar få mindre bidrag

Publicerat fredag 7 april 2006 kl 11.36

uppdaterad verison 15.50

Den statliga orkesterutredningen anser att det måste ske en omfördelning av resurserna till de 28 orkestrar i landet som idag får statliga bidrag.

I länet gäller det Norrköpings symfoniorkester och Östgötamusiken.

Östgötamusiken kommer om orkesterutredningens förslag går igenom få minskade statliga bidrag som kommer att påverka utbudet om inte Östsam är beredd att ge mer pengar.

Utredningen har granskat hur de mindre och större orkestrarna i landet använder de statliga stöden som de får idag och hur vilken musik som egentligen spelas.
Sammanlagt handlar det om 28 stycken och man föreslår nu ett nytt statligt stödsystem där statens ansvar blir tydligare genom nya kriterier.

Mindre statligt stöd till länsmusiken
Utredarna anser att Länsmusiken bör finansieras genom att de regional huvudmännen står för hälften av kostnaderna.
Vilket skulle innebära mindre statliga pengar för Östgötamusiken som idag får 61 procent i bidrag från staten.

Idag är statens genomsnittliga andel av stödet till länsmusiken nära 70 procent.
De resurser som då kan frigöras anser utredarna ska användas till professionella fria grupper som storband eller världsmusikgrupper.
Mer stöd ska också ges till svenska tonsättare och utredarna vill se mer samverkan i musiklivet mellan ensemblar, orkestrar och kulturskolor.

Fler orkesteruppdrag
Orkesterutredningen vill också att fler än de 15 orkestrar som idag har ett orkesteruppdrag och får ett riktad stöd för det ska kunna få pengar.
Det skulle gynna både Östgötamusiken och Norrköpings symfoniorkester som inte har ett sådant uppdrag idag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".