Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Modern energiplan för Finspång

Publicerat måndag 10 april 2006 kl 05.14
Foto Pelle Zettersten

Finspångs kommun håller på att ta fram en ny energiplan i samarbete med bland andra Linköpings universitet och Tekniska högskolan i Stockholm.

Finspång har tidigare saknat den lagstadgade planen för energianvändning i kommunen men kommer med den nya planen ha den modernaste energistrategin i Östergötland.

Förutom samarbetet med Linköpings universitet, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och internationella handelshögskolan i Jönköping så kommer det att läggas stor vikt vid att medborgare i Finspång också ska vara delaktiga.
Vi har förut rapporterat om i nyheterna att många kommuner i länet helt saknar den plan som ska vara vägledande för hur man förhåller sig till energianvändning. Andra kommuner har gamla, icke uppdaterade planer och faktum är att det bara är Motala och Boxholm som har moderna planer även om till exempel Linköping håller på att ta fram en ny. För att undvika att Finspångs nya energiplan blir en i raden av pappersprodukter som ställs in i bokhyllan hoppas Per Strannelid på att samarbetet mellan olika aktörer kommer göra att arbetet hålls levande.

Varje kommun skall ha enligt lag ha en aktuell energiplan, helst inte äldre än fem år, som vägleder kommunen i sin strategi när det gäller energifrågor. Det är enligt energimyndigheten viktigt både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Av länets 13 kommuner är det bara Motala och Boxholm som har energiplaner som är yngre än fem år. Mjölby, Valdemarsvik och Ödeshög har planer från 1998 även om Ödeshög uppdaterade sin året efter. Norrköpings plan är från 1996, Söderköpings från 1991 och Vadstenas från 1985. Den äldsta finns i Ydre, kommunen tror att den är ifrån slutet av sjuttiotalet. Dessutom finns det dem som inte har någon energiplan alls, Åtvidaberg, Kinda, Linköping och Finspång saknar helt den lagstadgade planen vilket i och för sig inte betyder att de inte jobbar med energifrågorna, men Daniel Lundqvist på energimyndigheten tror ändå att det finns risk för att helhetssynen i kommunernas energistrategi blir lidande utan en aktuell energiplan. Både Finspång och Linköpings kommun jobbar nu för att ta fram nya, uppdaterade energiplaner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".