Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner mäter inte luftföroreningar trots lagkrav

Publicerat torsdag 20 april 2006 kl 14.36

Trots att kommunerna enligt lag har ansvar för att mäta och redovisa luftkvalitén för medborgarna så är det få som verkligen gör det.

Bland annat menar man att reglerna är otydliga.

En ny rapport som SMHI gjort på uppdrag av Östergötlands luftvårdsförbund visar att luftföroreningarna är högre än vad man förväntat sig i länet och då inte bara i de större städerna utan även på landsbygden.

Men trots att kommunerna uttryckligen i lagen ska mäta och redovisa luftföroreningar så är det fortfarande flera kommuner som inte har börjat med mätningar. Anledningen sägs från flera håll vara att utrustningen är för dyr och att reglerna är otydliga. En annan orsak kan vara att det inte finns några sanktioner mot den kommun som inte mäter luftföroreningarna.

En av de kommuner som inte mäter luftföroreningshalterna regelbundet  är Mjölby, men man är medveten om att man måste ta itu med det säger miljöinspektör Jenny Asp-Andersson.

- Vi har inte varit så aktiva på sista tiden med mätningar. Men vi vet ju att vi måste ta reda på hur vi ligger till i förhållande till miljökvalitetsnormerna. Så det är ett problem vi får lösa på sikt.

Länsstyrelsen bjuder in till samarbete
För att nu komma till rätta med problemet kommer länsstyrelsen ta initiativ till att kommunerna samordnar mätningarna och hjälper varandra.

- Det kommer bygga mycket på att de stora kommunerna får hjälpa de små för det här är kvalificerad teknik som alla inte kan ha experter på, säger länsråd Magnus Holgersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".