Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner i samarbete i stor EU-studie

Publicerat onsdag 3 maj 2006 kl 09.16

Motala, Mjölby och Norrköping ska tillsammans försöka hitta nya sätt att få kommuner och näringsliv att samarbeta om jobben.

Det är ett av de delprojektet som görs i Östergötland där länet får representera Sverige i en större studie som görs inom EU.

Syftet med arbetet är att stödja företagens utveckling och att förbättra förutsättningarna för att företagen ska kunna växa och anställa.
I Motala ska man ta fram en metod för företagsbesök ihop med arbetsförmedlingen.
I Norrköping har man sedan tidigare en modell för företagsdialog och ska nu i försöket fördjupa sitt arbete.
I Mjölby ska man undersöka hur man kan göra företagsbesöken mer effektiva och fundera över kommunens roll i näringslivet.

Resultaten ska sedan sammanställas och delprojektet ska ingå i en större studie som görs inom EU där Östergötland får representera Sverige och där det kommer att göras jämförelser med hur man arbetar i tre andra europeiska länder.

Just i Motala finns det ett missnöje bland företagare när det gäller kommunens profil gentemot näringslivet.
Motala verkstads vd Thony Molander hör till kommunens kritiker:

– De vill nog och försöker nog, men vi har tyckt att förmågan inte alltid har räckt till . – Vi kan väl se en viss inriktning mot lite andra områden som har högre prioritet, säger Thony Molander.

Näringslivschef Lars-Göran Holmberg har en lösning när det gäller den kritiken:

– Jaa, det är som vanligt att man måste prata med varandra istället för om varandra, säger Lars-Göran Holmberg.

Under våren och sommaren ska Motala kommun rekrytera en person som ska arbeta med försöket.
Lars-Göran Holmberg har själv också tankar om hur samarbetet kan bli bättre och då handlar det om att hitta en struktur som fungerar, oavsett vilka personer som arbetar med försöket.
Han tror också att den stora EU-studien kommer att medföra konkreta förslag eftersom det handlar om att bryta ned projektet till en lokal nivå så att det blir verkningsfullt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".