Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Framtida gruvbrytning oroar LRF

Publicerat söndag 14 maj 2006 kl 09.50

LRF är oroliga för att eventuell gruvbrytning i Östergötland kan leda till att stora ytor jordbruksmark förstörs.

Ordförande Anders Johansson vill stoppa de företag som vill inmuta mark.

Lantbrukarnas riksförbund i Östergötland oroar sig över att stora ytor jordbruksmark kan komma att förstöras om de företag som har ansökt om att få leta metaller och mineraler i berggrunden får tillstånd och så småningom anlägger gruvor.

Ordförande i länet Anders Johansson menar att det är dags att börja värna om åkermarken som anses vara norra europas bästa och sätta stopp för de olika gruvföretag som vill inmuta mark i Östergötland.

Åkermarken ska användas till odling

Anders Johansson säger att jordbruksmarken kommer bli allt mer värdefull i framtiden eftersom både mer mat och dessutom energi skall produceras av lantbruket.
När många jordar i de länder som växer mest är utarmade och riskerar att förstöras frågar han sig om det verkligen är rätt att använda jordbruksmark till något annat än att odla grödor på.

-Det är faktiskt så att det är hundratals hektar på moder jord av odlingsbar mark som försvinner varje sekund säger Anders Johansson.

Många tillstånd innan brytning blir verklighet

Men sannolikheten för att det verkligen blir gruvdrift på de ställen som gruvföretagen har ansökt om är dock tämligen liten.
Enligt statistik från Bergsstaten som beslutar om undersökningstillstånd, vilket det kallas när ett företag fått muta in ett område, så har bolagen i genomsnitt haft 7200 undersökningstillstånd innan de hittat någon malm som de vill utvinna.
Anders Johansson tycker ändå det är dags att väcka frågan om markanvändning, innan det är försent.

-Är det inte dags att samhället börjar fundera över vad åkermarken egentligen ska användas till slutar ordförande Anders Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".