Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler barn tål inte mjöl

Publicerat måndag 22 maj 2006 kl 10.34

Glutenintolerans bland barn är mycket vanligare än man tidigare trott. Det visar en studie där 7 600 tolvåringar från bland annat Norrköping deltar.

Sedan tidigare vet man att tio barn per tusen har utvecklat glutenintolerans, men studien, som väntas bli klar först till hösten, har så här långt visat att det är betydligt fler barn än så.

Tidigare betraktades glutenintolerans som en mycket ovanlig barnsjukdom, men att allt fler barn nu insjuknar tros bero på en ökning av mängden mjöl i industritillverkad barnmat.

Glutenintolerans som innebär att tunntarmens slemhinna skadas av gluten som finns naturligt i vete, råg och korn, medför ofta symptom i form av magbesvär och trötthet.

Sjukdomen, som är kronisk, behandlas genom en strikt glutenfri kost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".