Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpta straff i människohandelshärva

Publicerat tisdag 13 juni 2006 kl 13.56

Hovrätten skärpte idag straffen för två av de inblandade i den uppmärksammade människohandelshärva som avslöjades i Östergötland för ett drygt år sedan. I Norrköpings tingsrätt dömdes sammanlagt 16 personer för inblandning i härvan som är den första av sitt slag i Sverige.

Målet som fick stor uppmärksamhet när det behandlades i Norrköpings tingsrätt handlar om två unga slovakiska kvinnor, båda med barn kvar i hemlandet, som lockats till Sverige och Göteborg med löften om jobb, men i stället tvingats ägna sig åt prostitution.

Unikt mål
Till Östergötland kom kvinnorna efter att det slovakiska par som fört dem till Sverige överfört kontrollen av dem till ett antal personer boende i Norrköping. Här fortsatte sedan prostitutionen, men det som gör målet unikt är att den affärsuppgörelse som ligger till grund för åtalet om människohandel faktiskt ägde rum i Sverige.
När rättegången inleddes i slutet av förra året var det första gången ett sådant mål prövades i en svensk domstol.

Skärpta straff
De män som idag fick sina straff skärpta var, enligt hovrätten, både inblandade i uppgörelsen om den ena kvinnan. Den ene av dem, en 25-årig Norrköpingsbo, ska också ha haft kontroll över den andra kvinnan och hans fängelstraff förlängs nu med ett halvår till tre år och två månader.

Den andre mannen, som är bosatt i Göteborg, dömdes överhuvudtaget inte för människohandel i tingsrätten, men enligt hovrätten var även han inblandad i uppgörelsen om den ena av de båda kvinnorna och hans straff skärps därför från ett och ett halvt års fängelse till två år och två månader.

Tingsrättens dom slås fast
Det var åklagaren Magnus Elving som överklagade tingsrättens domar till hovrätten. Han ville också  få straffet skärpt för en tredje inblandad, men i det fallet valde hovrätten att fastslå tingsrättens dom.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".