Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Biobränslesatsning slår hårt mot pappersindustrin

Publicerat måndag 3 juli 2006 kl 16.51

Biobränsleanläggningarna som byggs upp runt om i Sverige kan betala mycket mer för industrived än pappersindustrin och det kan hota pappersindustrins framtid.

Att tillverka papper av 10 kubikmeter massaved ger ungefär
30 000 kronor i intäkter vid export. Men att göra bränsle av samma mängd trä kan minska importen av olja med 3000 kronor. Därför anser pappersindustrin att det inte kan vara ekonomiska hållbart att göra finträ till bränsle.

Men regeringen vill minska oljeberoendet och det alternativ som har diskuterats flitigt senaste tiden är biobränsle. Runt om i Sverige byggs det upp anläggningar som ska tillverka etanol, biogas eller biodiesel. Men dessa alternativ har svårt att konkurrera med biobränsle från utlandet. I Brasilien tillverkar man till exempel etanol som är mycket billigare än den etanol som tillverkas i Norrköping.

Därför har staten genom olika regelverk och skattelättnader möjliggjort produktionen av dyrt biobränsle i Sverige. Men systemet slår hårt mot pappersindustrin som inte har råd att konkurrera med dessa fabriker som tack vare statliga bidrag kan köpa ved till mycket högre priser än pappersindustrin.

Det kan i längden drabba massa- och träindustrin hårt anser branschen. Lars Klingström, informationschef på Holmen Skog, säger att det ur ekonomisk synvinkel vore mer hållbart att göra papper av svensk trä och istället köpa utländskt biobränsle billigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".