Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Linköping fick rätt mot Skanska i hovrätten

Publicerat torsdag 6 juli 2006 kl 15.34

Svea hovrätt har idag slagit fast att Linköpings kommun har rätt att kräva även Skanska på skadestånd, om domstolarna kommer fram till att den så kallade asfaltskartellen verkligen existerat.  Domen kan få stor betydelse för resten av de skadeståndsprocesser som dragits igång efter avslöjandet av det olagliga prissamarbetet.

Det var på hösten 2001 som Konkurrensverket började rulla upp den omfattande härva som idag går under benämningen asfaltskartellen. I den rättsprocess som inleds i höst ska verket försöka bevisa att ett tiotal svenska byggföretag varit inblandade i en kartellbildning som stått både skattebetalare och kommuner dyrt.

Linköpings kommun hårt drabbad
En av de kommunerna är Linköping, där man tror sig ha förlorat mellan 20 och 30 miljoner kronor på det olagliga prissamarbetet. Pengar som kommunen nu vill ha tillbaka och dagens dom i Svea hovrätt är ett steg i rätt riktning.

Målet som prövats gäller en upphandling av asfalt i Linköping och Tranås som gjordes under den period som det olagliga prissamarbetet ska ha pågått. Trots att det var NCC som skrev på kontraktet och utförde själva jobbet har kommunerna även krävt Skanska på skadestånd. Detta för att bolaget ska ha deltagit i den kartell som ledde till att priserna blir betydligt högre än vad de annars skulle ha blivit.  

Fler bolag kan krävas på skadestånd
I sin dom idag ger hovrätten kommunerna rätt. I domen slår rätten fast att alla företag som är inblandade i en kartellbildning kan krävas på skadestånd av dem som förlorat pengar på prisuppgörelsen. Tidigare har tingsrätten kommit till samma slutsats men den domen överklagades av Skanska som hävdade att kommunerna bara slutit avtal med NCC och att Skanska därmed borde slippa skadeståndsanspråk.

På Skanska säger man idag att man drivit målet eftersom man anser att lagstiftningen på området varit oklar och att man ännu inte tagit ställning till en eventuell överklagan till Högsta Domstolen.

Tidsödande process
Men även om det inte blir något överklagande kommer det sannolikt att ta tid innan kommunerna har möjlighet att få några pengar. Först i höst inleds alltså Konkurrensverkets process mot byggbolagen i tingsrätten. 

En fällande dom där kan sedan överklagas till Marknadsdomstolen och sannolikt kommer prövningen av de många skadeståndskraven inte att ske förrän en dom i det stora målet vunnit laga kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".