Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många Lex Sarah-anmälningar är ett gott tecken tycker socialdirektören.

Publicerat fredag 11 augusti 2006 kl 16.40

Förra året anmäldes över 500 fall enligt Lex Sarah i Östergötland

Det är ett gott tecken att Östergötland har många anmälningar inom äldre- och handikappomsorgen anser Bo Sillén som är socialdirektör på Länsstyrelsen.

Tidigare idag har vi berättat om att Östergötland är det län som har flest Lex-Sarah anmälningar i hela landet. Det visar en sammanställning som ekot har gjort.

Bo Sillén är snarast förvånad över att de övriga länen inte har lika många anmälningar som Östergötland. Han tror att de höga siffrorna beror på att man i Östergötland använder Lex Sarah som en del i kvalitetssäkringsarbetet.

Lex Sarah-lagstiftningen har funnits sedan 1999 och innebär att man som anställd inom äldre- och handikappomsorgen är skyldig att anmäla missförhållanden som dåligt bemötande, brister i tillsyn, eller våld. Ekots genomgång av anmälningarna under förra året visar på en ökning med 15% jämfört med året innan.

Men antalet anmälningar varierar samtidigt stort mellan olika delar av landet. Östergötland hade förra året över 500 anmälningar. Det är klart flest i hela landet men länsstyrelsen som sköter granskningen tror inte att det beror på fler fel utan på en medveten satsning på att föra ut kunskaperna om anmälningsskyldigheten till kommuner och vårdinrättningar i länet. Till skillnad från många andra län är också den privatdrivna omsorgen i Östergötland lika bra på att anmäla som den kommunala verksamheten. Bo Sillén tror också att det är viktigt att personalen ser att anmälningarna ser att anmälningarna leder till förbättringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".