Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Östersjöns största fartyg in i Norrköpings hamn

Publicerat fredag 18 augusti 2006 kl 06.52
Norrköpings hamn

Inom några år kommer Norrköpings hamn kunna ta emot de allra största fartygen som trafikerar Östersjön. Och trots att Bråviken är smal på en del ställen så ser hamndirektören inga risker med att ta in de stora båtarna.

Det är när hamnen är fullt utbyggd omkring 2008 som även de stora fartygen kommer kunna lägga till i Norrköping. Bengt-Erik Bengtsson är vd för Norrköpings hamn och stuveri och han oroas inte över att de stora båtarna kommer åka in i hamnen trots att Bråviken är smal.
- Nej, ingenting. Inga risker överhuvudtaget. de fartyg som går in här inne idag de har tekniskt bra utrustning, de är mycket kunniga fartygsbefälen som finns ombord.

Miljöutredning genomförs
Norrköpingshamn gör nu tillsammans med Sjöfartsverket en miljökonsekvensutredning om hur en breddning av den såkallade inseglingsrännan skulle kunna påverka miljön. Om en sådan breddning genomförs kommer hamnen kunna ta emot de största fartygen som trafikerar Östersjön.
Redan idag tar Norrköpings hamn in fartyg som är uppemot 240 meter långa. När Pampushamnen är fullt utbyggd kommer man kunna ta in flera stora båtar samtidigt. Via den combiterminal som nu byggs kommer man kunna lasta gods över från fartygen till järnvägsvagnar eller lastbilstrailers.

Partier positiva
De politiska partierna i Norrköping är överens om att det är rätt att satsa på hamnen då den ingår i planerna för ett transportnav i Norrköping, och om miljöprövningen går igenom ser de inget problem med att ta in båtar som är uppemot 300 meter långa och 40 meter breda.

Måsta anpassas för att kunna konkurrera
Hamndirektör Bengt-Erik Bengtsson litar på tekniken i de stora fartygen och säger att om Norrköpingshamn skall vara konkurrenskraftig så måste den anpassas för de största fartygen.
- Ska man göra en byggnation för att bredda och fördjupa ska man hu göra det för att kunna ta in ännu större fartyg i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".