Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Väpnat bankrån i Linköping

Publicerat fredag 18 augusti 2006 kl 12.35
1 av 3
Avspärrningar i området
2 av 3
Rånarnas flyktbil hittades i Skäggetorp. Foto: Johan Kindberg/Wighsnews
3 av 3
Vittnesförhör i samband med rånet

De som utförde rånet mot Östgöta Enskilda Bank i Tornby i Linköping under fredagen kom över en okänd summa pengar. Enligt polisen hittades två vapenattrapper i den flyktbil som påträffades i Skäggetorp. 14 personer chockades i samband med bankrånet och fördes till sjukhus.

Larmet till polisen kom kl. 12.11 från banklokalen på Gillbergagatan i Tornby. Minst två rånare tog sig in i lokalen med automatvapen och hotade personal och bankkunder. - När jag och min kollega kom såg vi en Volvo stå konstigt parkerad. När jag hoppade ur bilen sade en person på bruten svenska; lägg dig ned. Jag gick några steg till, då visade han ett vapen, säger ögonvittnet Kaj Persson.

Rånarna kom, enligt polisen, över en okänd summa pengar.

- Jag skulle ta ut pengar då kom de utspringande från banken, hoppar in i bilen och håller på att köra på benen på mig, berättar ögonvittnet Ann-Sofie Larsson.
- Sedan körde de i väg i en väldig fart. Jag kopplade inte först att det var ett bankrån, berättar Larsson för vår reporter på plats.

Innan rånarna lämnade platsen kastade de ut en plastflaska. Polisens tekniker från Stockholm ska undersöka innehållet.

- Huruvida det är något farligt eller ej kan vi i nuläget inte säga, vi har specialister på väg för att undersöka föremålet, sade Lars-Ove Johnsson, polisens presstalesman, under fredagseftermiddagen.

Rånarnas flyktbil hittades efter 20 minuter i Skäggetorp. På Mellangården försökte rånarna tända eld på fordonet - men misslyckades. Enligt polisen försvann rånarna från platsen på cykel i riktning mot Nygårdsskolan.

Ett större polispådrag sökte under fredagseftermiddagen efter rånarna men utan resultat.
Personalen på banken togs om hand av en krishanteringsgrupp. 14 personer, som fanns i banklokalen, fördes till Universitetssjukhuset, de uppges vara chockade men har inga fysiska skador.

Polisen vädjar samtidigt till vittnen att höra av sig för att få fram fler detaljer om bankrånet. Tips kan lämnas på 013-24 13 93 eller 013-24 12 98.

FAKTA: BANKRÅN

Antalet bankrån har minskat från 145 anmälda år 1990 till 77 i fjol. Av de 77 bankrånen var 49 väpnade. Undantaget är en topp under 1990-talets början. Rekordåret är 1993 med 198 anmälda bankrån.

Det genomsnittliga bytesvärdet vid ett bankrån är 70 000 kronor.

Att bankrånen började gå tillbaka vid 90-talets mitt berodde på minskad kontanthantering, polisens bekämpning av grovt kriminella rånargäng samt ökad säkerhet på bankkontoren, exempelvis tidlås. Dessutom har många bank-och postkontor lagts ned under 90-talet. Det finns färre kontor att råna.

Källa: Brå och Bankföreningen. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".