Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyrt att byta ut sjuka lindar

Publicerat torsdag 24 augusti 2006 kl 15.21

Det kommer att kosta kommunen flera tiotals miljoner kronor att byta ut de sjuka lindarna längs promenaderna i Norrköping.

Redan för flera år sedan konstaterade kommunen att många av lindarna var i så dåligt skick att de måste bytas ut och för varje år blir läget sämre.

I fjol föll två träd omkull och vid kontroller upptäcktes att flera andra träd var så ruttna att de var tvungna att fällas.

Normalt så kan en lind stå i 300 år. Norrköpings äldsta är ”bara” knappt 150 år gamla men behöver bytas ut. På Östra promenaden har lindarna angripits av röta inifrån efter att vägbanan höjts och begravt rothalsarna. På Norra promenaden kommer rötan utifrån efter att träden kapades på 1970-talet. Och på Södra promenaden är trädens rotsystem litet och svagt efter att marken skadats av vägarna saltats. Resultatet är att träden riskerar att falla omkull.

Landskapsingenjören Johan Lewander säger att samtliga träd måste undersökas med radarscanning för att man ska kunna se hur pass omfattande eventuell röta är. En sån undersökning på Norrköpings 2000 lindar skulle kosta mellan tre och fem miljoner kronor.

Att sen byta ut alla träden med nya kostar betydligt mer än så, ungefär 40 miljoner kronor enligt tekniska kontorets beräkningar. Dessutom är promenaderna kulturminnesmärkta så alla ingrepp måste granskas och godkännas av länsstyrelsen.

Det är inte bara lindarna som behöver grävas upp och bytas ut. Runt träden, nere i marken, finns ledningar och kablar nergrävda lite hur som helst och att byta ut och lägga om dem gör att projektet blir ännu dyrare.

Tekniska kontoret i Norrköping räknar med att börja byta ut samtliga lindar från 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".