Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Valdemarsvik under vatten

Publicerat söndag 27 augusti 2006 kl 17.34
1 av 2
2 av 2
Verkstad i Valdemarsvik översvämmad.

Uppdaterad 07.30

Kraftiga skyfall drabbade Valdemarsvik hårt under söndagen, vilket orsakat översvämningar. På sina håll står vattnet så högt som en och en halv meter, uppger jourhavande räddningsledare nu på måndagmorgonen. 

Ett femtiotal villor har drabbats av översvämningarna och flera industrilokaler står under vatten, huvudvägen från E22  in mot Valdemarsvik och vägen mellan Valdemarsvik och Södra Finnö blev helt översvämmade och fick stängas av. Just nu är läget värst på genomfartleden genom centrala Valdemarsvik där vattnet fortfarande stiger.


 

- Ett stort antal affärsidkare och företagare har drabbats av ofantliga vattenskador och skadorna är ju redan skedda, nu gäller att försöka lindra följderna så gott det går, säger Eklund till SR Östergötland.

Värst är situationen runt Fifallaån i de norra delarna av Valdemarsvik där bland annat ishallen och flera industrier ligger, men även i de södra delarna där Vammarsmålaån går är situationen allvarlig.

- Jag vet inte hur mycket regn som har kommit, men det rör sig om extrema mängder, säger Bho Eklund och berättar om vattennivåer på över en meter på många håll.

Enligt honom är det 15 år sedan kommunen drabbades av så allvarliga översvämmningar som nu under söndagen och det är inte bara i de centrala delarna av tätorten som vattnet ställer till problem.

- Flera vägar runt Valdemarsvik är avspärrade på grund av vattenmängderna och på många håll är framkomligheten begränsad.

Just nu pågår också diskussioner om hur kommunen ska hantera översvämmningarna i Bäckadalsskolan i närheten av Vammarsmålaån.

- Just nu lutar det åt att i alla fall delar av undervisningen får förläggas till andra lokaler, men det är inte jag som håller i det där, säger Bho Eklund.

Inom räddningstjänsten, som nu fått förstärkning från Åtvidaberg, koncentrerar man sig på att förstärka fördämningarna i Fifallaån, som inte hållit för de stora vattenmängderna.

- I Vammarsmålaån bedömer vi att vi inte kan förstärka. Där försöker vi istället pumpa ur vatten, säger Bho Eklund.

Förutom Valdemarsvik drabbades även Birkekärr och Gusum av översvämningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".