Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skatten angelägen valfråga i Söderköping

Publicerat onsdag 6 september 2006 kl 09.50

Trots ett överskott i budgeten för Söderköpings kommun kommer det ekonomiska resultat för 2006 bli sämre än planerat.

Det visar kommunens preliminära årsbokslut.

Söderköpings kommun kommer att redovisa ett sämre ekonomiskt resultat 2006 än planerat.

Det står klart när kommunens preliminära årsbokslut nu har presenterats.

Budgeten visar på ett överskott på lite drygt 3 miljoner kronor men samtidigt är det lägre än det budgeterade överskottet på 17,5 miljoner kronor.
Det är kostnader för fastighetsunderhåll samt för LSS-ärenden och äldreomsorg som har blivit högre än tänkt.

Carl-Eric Illander , ekonomichef i Söderköpings kommun är inte förvånad över det preliminära bokslutet.

Redan i början av året larmade socialnämnden att budgeten skulle komma att överskridas och idag när bokslutet för de sju första månaderna har redovisat visar nämnden på drygt minus 7 miljoner kronor.
Kostnaderna för fastighetsunderhåll är också något som har ökat mer än väntat.

Visserligen är hela kommunens budget i balans, överskottet ligger på lite drygt 3 miljoner kronor men fortfarande har Söderköpings kommun 18 miljoner kronor kvar att betala av från tidigare underskott.

Carl Eric Illander säger att kommunen kommer att kunna betala tillbaka underskottet men det kommer att ta längre tid än planerat. Hur många år det kan handla om kan han dock inte säga idag.

Klart är att kommunen får fortsätta att snåla för att klara av återbetalningskravet och det lär inte bli några utsvävningar framöver. 

I prognosen som gjorts kan man läsa att det positiva resultat som ändå redovisats bland annat beror på att kommunen fått ökade skatteintäkter sen man höjt skatten 2005.
Inför årets val är just skattefrågan i Söderköping intressant, hur ska man finansiera avbetalningarna av de underskott som fortfarande kvarstår och samtidigt klara av att bibehålla servicen i kommunen?

Ytterligare skatthöjningar eller inte är alltså frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".