Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Praktikplatser och fastighetskötsel för att minska ungdomsarbetslösheten i Motala

Publicerat torsdag 7 september 2006 kl 17.23

Idag var det Motalas tur i Sveriges Radio Östergötlands valturné. Ämnet för dagen var ungdomsarbetslösheten som trots flera åtgärder fortfarande är högre i kommunen än i riket i sin helhet.

Socialdemokraterna som styr i Motala konstaterade att arbetslösheten sjunker men inte tillräckligt snabbt bland ungdomar. Ungdomarna kostar ungefär 90 miljoner kronor per år vilket man måste göra någonting åt vilket hela panelen var överens om. Socialdemokraterna sa också att det nu kommer nya jobb och att det gäller att matcha behovet genom bland annat utbildnignar.

Fler praktikplatser
Samtliga partier var överrens om vikten av fler praktikplatser och kontaktytor mellan gymnasieelever och arbetslivet.

Miljöpartiet hade en önskedröm om att företag ska starta fadderskolor och att det ska finnas mer praktik i grundskolan.

Folkpartiet tyckte att Sverige borde ta efter Danmark där företagen har skapat en fond att söka pengar ur för de företag som anställer praktikanter och ungdomar eftersom det kostar en del.

Vänsterpartiet var också inne på linjen att fler kontaktytor måste skapas mellan gymnasieskolan och arbetslivet och de anslöt sig till ett förslag från folkpartiet om att sänka åldersgränsen för lärlingar som idag är 20 år på många utbildningar.

Äldreomsorg och fastighetskötsel
Sveriges Pensionärers Intresseparti, SPI, sa att ungdomsarbetslösheten intresserar dem eftersom det är deras barn och barnbarn det handlar om. De föreslår fler jobb inom äldreomsorgen. Det behövs helt enkelt fler händer inom vården.

Moderaterna kom med det konkreta förslaget att kommunen skulle sköta sina fastigheter bättre, där skulle 30-40 ungdomar per år få jobb enligt moderaterna.

Kristdemokraterna menade att man måste få ungdomarna att ta initiativ själva.

Flera partier påpekade också att näringslivsklimatet måste bli bättre i kommunen bland annat mottagandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".