Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Privat hyresvärd har kopplat bort miljövänliga toaletter

Publicerat fredag 8 september 2006 kl 08.07
Per-Olov Lind, boende i Ekoporten ogillar de urinseparerade toaletterna.

De unika och kostsamma miljövänliga toaletterna i fastigheten Ekoporten i Norrköping används inte längre.

Projektet Ekoporten i Hageby var unikt när det uppfördes av Hyresbostäder i mitten av nittiotalet. Huset rönte stort intresse i många delar av världen eftersom man tagit ett helhetsgrepp när det gällde att miljöanpassa byggnader. Bland annat miljöanpassades material och så installerade man kretsloppsanpassade toaletter. Toaletterna skiljde urin från avföring så att urinen kunde återanvändas av lantbrukare på åkermark. Avföringen blev tillsammans med organiskt hushållsavfall jord som användes av hyresgästerna själva. Men idag används inte längre toaletterna.

Togs ur bruk av privat hyresvärd
Det var när det privata bostadsbolaget Markarydsbostäder köpte Ekoporten som man tyckte att avloppslösningen var för dyr och skapade extraarbete. Därför kopplades toaletterna om för två veckor sedan från det kretsloppsanpassade avloppssystemet till det vanliga kommunala avloppsnätet.
Per Bokström är miljöansvarig för Hyresbostäder i Norrköping var med när Ekoporten byggdes och han tycker det är synd att man frångått miljötoaletterna.
- När vi gjorde det här då kostade det rätt så mycket pengar extra och någon ska ju bära den här extra kostnaden. Det kanske är så ändå att vi måste vara med och betala vår miljöskuld. Dags att kanske åtminstone börja betala räntan på den skulden.

Vill utöka antalet miljötoaletter

Även på miljö- och hälsoskyddskontoret är man besviken över att man slutat med urinsepareringen eftersom Norrköpings kommun har som mål att utöka antalet kretsloppsanpassade avloppssystem. Men boende i området tycker det är skönt att slippa urinsepareringen. Per-Olov Lind tycker inte att det fungerat på flera år.
- Det är ständig lukt på toaletten och det är jobbigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".