Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga prioriteringslistor i vården om alliansen får bestämma

Publicerat måndag 11 september 2006 kl 17.15

Sveriges Radio Östergötlands valturné gästade idag Universitetssjukhuset i Linköping. Där fick landstingspolitikerna debattera länets sjukvård.

Efter fyra turbulenta år av besparingar och förändringar fick socialdemokraten Paul  Håkansson ge sin syn på saken om det var nödvändigt att genomföra omorganisationen.

- Det finns alltid stora förändringar, saker som måste korrigeras och åtgärdas. Men för östgötarna så har det inneburit mer vård för pengarna och kortare väntetider och det tror jag att många har upplevt, sa Paul Håkansson.

Den borgerliga oppositionen tyckte att förändringarna kunde ha skett genom en bättre information och dialog med medarbetarna i landstinget. Folkpartiets Gunnar Asserhed sa att förändringarna gett ett sår i landstinget och att man nu måste gå från splittring till sammanhållning. Kristdemokraten Levi Ecekskog efterlyste konsekvensbeskrivningar om vad förändringarna inneburit för patienterna.

Nytt prioriteringsbeslut efter valet
Ett förslag om nya prioriteringar ska politikerna ta beslut om efter valet. Samtidigt har majoriteten sagt att det inte kommer att bli några indragningar. Vänsterpartisten Lotta Helge tror inte att förslaget skrämt upp allmänheten i onödan och påpekar att indragningar kommer att göras om inte ekonomin går bra.

Moderaten Marie Morell och den borgerliga oppositionen tycker inte att politiker ska fatta beslut om vilka sjukdomar som ska behandlas eller inte och lovar att det inte blir några begränsningar om de vinner valet.

Vårdcentralernas roll togs också upp och ceterpartiets Lars-Olof Johansson vill se fler läkare på vårdcentralerna liksom folkpartiet som vill se fler husläkarteam.

Politikerna fick också förklara hur vården på länets sjukhus ska se ut. Miljöpartiets Agneta Niklasson menade att det är viktigt att det finns en akut på samtliga sjukhus men vart behandlingen sen ska ges beror på patientens tillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".