Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

RFSL kritiska mot Migrationsverket

Publicerat fredag 22 september 2006 kl 06.42

Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, går idag till hårt angrepp mot Migrationsverket för att det tagit så lång tid att utreda frågan om homosexuella iranier kan skickas tillbaka till sitt hemland.

Det var efter förra sommaren som Migrationsverket stoppade alla beslut som rör iranier som söker asyl på grund av sin homosexualitet. Orsaken var att skrämmande bilder på en hängning av två unga män i Iran kablades ut över världen. Enligt uppgifter avrättades männen på grund av sin sexuella läggning.

Inget beslut
Över ett år har nu gått sedan beslutsstoppet och Migrationsverket har ännu inte tagit något beslut vilket Stig-Åke Pettersson, flyktinghandläggare vid RFSL, nu reagerar på.
- Jag tycker det är ganska ynkligt att man behöver så här lång tid på sig för att utreda. Så vitt jag förstår är det enda man gjort att fråga svenska ambassaden i Teheran  och det gjorde man redan tidig höst förra året.
Enligt RFSL vill Migrationsverket fördröja processen eftersom man inser att man ska bevilja homosexuella från Iran uppehållstillstånd. Något som enligt Stig-Åke Pettersson stämmer dåligt överens med det man tidigare sagt. Han tror också att man på Migrationsverket är rädd för att antalet asylsökande från Iran skulle öka.
- Därför vill man helst avslå alla ansökningar.

Avvaktar domslut
Men enligt migrationsverket beror den långa utredningstiden på att den nya utlänningslagen som trädde ikraft vid årsskiftet har varit svår att tolka. Myndigheten väntar också på en kommande dom från migrationsdomstolen som rör just en homosexuell iranier som sökt uppehållstillstånd, berättar Lars-Gunnar Lund som är överdirektör på Migrationsverket.
- Det vore oklokt av oss och fatta ett nytt principbeslut när vår överinstans migrationsdomstolen och kanske i slutändan migrationsöverdomstolen har frågan på bordet. Då bör vi självklart avvakta deras bedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".