Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten

Svårt att få folk att överge bilen

Publicerat tisdag 17 oktober 2006 kl 12.36

För många kör bil till och från jobbet och skolan. Miljön, hälsan och kommunernas ekonomi skulle förbättras om fler reste miljövänligt.

Men att få folk att överge bilen är inte lätt. Det säger Jannica Schelin på nätverket för hållbara transporter i Norrköping som i flera år arbetat för att få invånarna att resa miljövänligare.

Om fler skulle gå, cykla eller åka kollektivt skulle det bli mer plats inne i stadskärnorna, mindre påfrestningar på miljön och, i långa loppet, skulle kommunerna få bättre ekonomi eftersom att de slipper att satsa på dyra vägbyggen.

- Vi upplever att det finns ett intresse för det vi gör men samtidigt är det svårt att ändra vanor, säger Jannica Schelin på nätverket för hållbara transporter i Norrköping.

Under arbetsnamnet Hållbart resande har flera statliga myndigheter och kommunerna Uppsala, Jönköping och Norrköping samarbetat för att hitta olika metoder attraktivare och bättre livsmiljöer.

Man kan ta sig till jobbet eller skolan på många olika sätt men vilket är ur miljö- och hälsosynpunkt det bästa sättet? Hur ska kommunerna och andra myndigheter samarbeta för att underlätta resandet för invånarna? Det är exempel på frågor som de som ingått i gruppen arbetar med.

Lars Nord på Vägverket är ansvarig för projektet och säger att kommunernas kostnader för trafiken minskar markant om de satsar på cykelvägar, kollektivtrafik, bilpooler och andra miljövänliga alternativ.

- Det kommunerna kan vinna på det är att de slipper lägga så mycket pengar på vägutbyggnader och dyra investeringar. Istället kan de få smartare lösningar med bra kollektivtrafik som tar mindre plats. På lång sikt leder det här till minskade kostnader för kommunerna, säger Lars Nord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".