Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.

Tusen mil genom Sovjetunionen 1956

Publicerat måndag 25 februari 2008 kl 12.38
1 av 4
Nikita Chrusjtjov och Tito, Jugoslaviens regeringschef, under ett statsbesök i Sovjetunionen 1956.
2 av 4
Barn i Samarkand, nyfikna på de två svenska radioreportrarna från Sverige. Ur Röster i Radio 1956.
3 av 4
Två unga jordbrukare vid Stalinkolchosen utanför Tasjkent. Ur Röster i Radio 1956.
4 av 4
Nikita Chrujtjov, 1894-1971, sovjetisk parti- och regeringschef. Svt Bild


Mitt under brännande Ungernkris reser två av Sveriges Radios reportrar genom Sovjetunionen i ett försöka att ge en bild av den slutne grannen i öster.

 
I november 1956 gör Sven Jerstedt och Rolf Lundgren sin tusenmilaresa för att försöka få syn på ett vardagligt Sovjet. Samtidigt ger den dramatiska utvecklingen i Ungern med sovjetiska trupper i landet genljud  i massmedia världen över – men inne i Sovjetunionen är det tyst. 
 
   – Vi hade levt mitt i den ryska nyhetsförmedlingen utan att få veta vad som skedde på den just då mest utsatta platsen i Europa. Sovjetiska media mörklade Ungernrevolten.


 
 
– 1000 mil är inte mycket att skryta med i ett land som upptar en sjättedel av arealen på jordklotet.
 
Sven Jerstedt och Rolf Lundgren är trots sina ansträngningar väl medvetna om att Sovjetunionen är både geografiskt och politiskt otillgängligt för en utomstående journalist.
 
I Kiev besöker de det gamla munkklostret men möter också det unga Sovjet bland en grupp entusiastiska pionjärer.
 
De ser fattigdomen och lyxen i semester-paradiset Sotji vid Svarta havet, där partitopparna rekreerar sig. Och de pratar med arbetare på skofabriken i Sverlovsk som har 5500 anställda, varav 80% är kvinnor.

 
I På gränsen mot Mongoliet besöker de Stalinkolchosen som har 1300 anställda.
 
 
Stalin själv står staty mitt i trädgården framför huvudbyggnaden. Det är sommarvarmt och stämningen något sömnig.
 
I hettan försöker de reda ut och förstå principerna bakom hur arbetet på kolchosen är fördelat – hur mycket tid som krävs för det gemensamma och hur mycket som blir över för den egna jordlotten.

 
De politiska stämningarna i Sovjetunionen är mer svårtolkade för de båda svenska journalisterna.
 
Att lyssna på deras radioserie idag ger också ett intressant vittnesbörd om det svenska 50-talets politiska självbild  - och och om hur vi såg på Sovjetunionen.
 
Hösten 1956 var dramatisk. Det fanns en blandning av förhoppningar och rädsla kring vilken väg Sovjetunionen skulle välja efter Stalin.
 
Trots Nikita Chrusjtjov skarpa kritik av personkulten kring Stalin och maktmissbruk vid 20:e partikongressen i februari samma år tycks det mesta fortfarande vara vid det gamla. Och med den pessimism som härskade i november 1956 konstaterar Sven Jerstedt och Rolf Lundgren:
 
– Man finner Stalin överallt. I parker, i teatrar, i barnträdgårdar, utanför sjukhus vid semesterhem. Idolkulten är så stark att den till slut står en upp i halsen. Inte bara därför att den är synbar genom statyerna, utan därför att den är konsekvent genomförd i varje detalj, i press, radio, konst och kultur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".