Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.

Ordförande Mao - en kort historik

Publicerat fredag 7 mars 2008 kl 14.32
1 av 3
Mao proklamerar bildandet av Folkrepubliken Kina i Peking den 1 oktober 1949.
2 av 3
Mao låter sig hyllas på Himmelska fridens torg 1966.
3 av 3
Mao på sin legendariska simtur över Yangtze-floden 1966.

1883 föddes Mao Zedong, son till en småbonde, i provinsen Hunan. Mao var ordförande i Kinas kommunistiska parti och Kinas ledare från 1949 fram till sin död 1976.

År 1921 var Mao med och grundade Kinas kommunistiska parti. 1949 proklamerade han bildandet av Folkrepubliken Kina på Himmelska fridens torg i Peking.
 
I slutet av 1950-talet inledde Mao det så kallade Stora språnget. Kina skulle snabbt omvandlas från ett fattigt jordbrukarland till en modern industristat. Detta skulle ske genom kollektivjordbruk och en ökad stålproduktion, men Maos mål var helt orealistiska. De lokala ledarna tvingades att utlova allt större skördar. Löften som var omöjliga att infria. Landet drabbades av torka och miljontals människor svalt ihjäl. 
 
För att bemöta den kritik som riktades mot Mao och hans metoder uppmanade han till debatt och diskussion om partiets arbetssätt. Under devisen ”Låt tusen blommor blomma, låt tusen skolor debattera” skulle alla känna sig fria att tänka högt och fritt om Mao och partiet. På så vis skulle också kaptalismen bekämpas och det kommunistiska partiet bli bättre. Men kritiken blev för stark och svårhanterlig och snart ledde detta till en våg av utrensningar och arresteringar av oliktänkande inom partiet och statsapparaten.


Kulturrevolutionen, som varade 1966-76, har i efterhand kallats för den tio år långa katastrofen. I grunden låg en konflikt inom det kommunistiska partiet. Mao ville tvinga ut dem som han ansåg vara för borgeliga ur partiet. 
 
Med citatsamlingen Maos lilla röda i handen, gav sig maotrogna ungdomar, de sk rödgardisterna, på tjänstemän, forskare och intellektuella och hävdade att de var ett hot mot den rådande ordningen. Människor greps och arresterades på obefogade grunder. Rödgardisterna angrep också sådant som ansågs vara tecken på gammalt tänkande och gammal kultur. Följden blev att många kulturskatter förstördes.
 
Mao dog 1976 och Deng Xiaoping blev landets nya ledare.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".