Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.

40 år sedan gruvstrejken i malmfälten

Publicerat tisdag 17 november 2009 kl 13.45
Vild strejk i Svappavaara (1969)
(1:59 min)
1 av 6
Gruvarbetarna demonstrerar i Kiruna 1969. Foto: Scanpix.
Gruvarbetare vid LKAB i Kiruna.
2 av 6
Gruvarbetare vid LKAB i Kiruna.
Sara Lidman 1969.
3 av 6
Sara Lidman 1969.
Konflikten var på löpsedlarna hela vintern 1969.
4 av 6
Konflikten var på löpsedlarna hela vintern 1969.
Insamling på T-centralen till gruvarbetarna 1969.
5 av 6
Insamling på T-centralen till gruvarbetarna 1969.
Malmbehandlingsverken i Kirunavaara.
6 av 6
Malmbehandlingsverken i Kirunavaara.

Det börjar i liten skala, det var tänkt som en kort protest. 75 arbetare vid LKAB:s gruva i Svappavaara kommer till jobbet, byter om men sitter kvar i omklädningsrummet. En vild strejk, som kommer att pågå i två månader, är ett faktum.

Gruvstrejken banade väg för stora förändringar inom den arbetsrättsliga lagstiftningen och stärkte arbetarnas villkor på arbetsmarknaden. Medbestämmandelagen MBL och Lagen om anställningstrygghet LAS anses i viss mån vara resultat av strejken.

Under eftermiddagen den 9 december 1969, den första strejkdagen, sprider sig strejken och när andra skiftet skall gå på vägrar 240 man att  börja arbeta. Facket stöder lönekravet men inte den vilda strejken.

 
10/12
  Företagsledningen vid det statligt ägda LKAB vägrar tala med de strejkande gruvarbetarna i Leväniemigruvan i Svappavaara.

 Den utlösande faktorn är arbetarnas missnöje med att löneavtalet i praktiken visar sig ge en lägre ackordslön än vad som överenskommits. Men missnöjet med ackordshetsen som skapar svåra olyckor nere i gruvan,  och ett ringa inflytande över arbetsmiljön har länge legat och grott. En tidsstudieman har konsulterats och klockar arbetarna.   
  

 
11/12
  Hålls ett stort strejkmöte i sporthallen i Kiruna där man beslutar att strejken blir total. Sara Lidman talade på mötet.

LKAB-chefen Arne Lundberg vägrar att förhandla med de strejkande. Dagen därpå har 3000 man lagt ner jobbet.

 


 

 
17/12   LKAB kritiseras för att lönsamhetstänkandet har gått före säkerheten. Tidsspegeln analyserar den aktuella konflikten och Sara Lidman intervjuas om sin bok Gruv

 
20/12
  Rapporterar ekot om de politiska konsekvenserna och om en utredning som skall tillsättas om hur Sveriges Radio/TV har bevakat konflikten.

 


23/12
  Konflikten tonas ner inför jul- och nyårshelgerna. 

 


Sara Lidman besöker sina föräldrar och tar emot lokalradion och diskuterar gruvarbetarnas situation med sin pappa Arvid.

  
21/1  Arne Geijer, ordförande för LO, talar i andra kammaren.


31/1
En av orsakerna till att strejken inte är löst anses vara de politiska spänningarna mellan socialdemokrater och kommunister inom gruvavdelningen. I programmet Kontakt med arbetslivet diskuteras bl a fraktionerna inom facket med den pensionerade gruvarbetaren och ombudsmannen Tage Flyckt.


3/2
  Under första helgen i februari 1970, efter 57 dagar i strejk, håller gruvarbetarna flera möten där diskussionerna förs om arbetarna skall gå tillbaka till arbetet. Strejkkommittén, tillsatt av arbetarna själva,  rekommenderar att strejken blåses av och strejkkassan börjar sina.   4/2 Arbetarna går tillbaka till gruvan och malmtågen börjar gå igen. En arbetare på reparationsverkstaden på LKAB:s förvaltning i Kiruna, Per Idenstam, är den enda som inte strejkat. 

 


20/2
27-mannadelegationen lägger fram krav om fasta löner. 


19/3
Arbetarna röstar 


30 år efter strejken berättar Harry "Castro" Isaksson, en av strejkledarna för Thomas Ramberg om de 57 dagarna.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".