Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.

Den svenska monarkins vara eller inte vara

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 06.00
1 av 12
Gustav V:s 90-årsdag 1948. Kronprins Gustaf Adolf, prins Carl Gustaf i prinsessan Sibyllas knä.
2 av 12
Drottning Kristina var regent mellan 1644 och 1654 då hon abdikerade.
3 av 12
Victorias dop 1977.
4 av 12
Trängsel utanför Moritzkyrkan i Coburg när Gustaf Adolf, arvprins av Sverige, gifte sig med Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha 1932.
5 av 12
Gustaf V, Sveriges kung från 1907, och drottning Victoria samt andra familjemedlemmar 1920.
6 av 12
Kronprins Gustaf Adolf, prins Gustaf Adolf, kung Gustaf V och prinsessan Margaretha 1934.
7 av 12
1946 döps Prins Carl Gustaf som idag är vår kung. Han blev den sista monarken som ärvde sin kungatitel p g a sitt kön. På bilden syns prinsessan Sibylla, Hagaprinsessorna och kungens far Gustaf Adolf som omkom i en flygolycka 1947.
8 av 12
Der brittiska kungahuset har skakats av flera skandaler sedan drottning Elizabeths kröning 1953. Trots det har det engelska hovet ha ett starkt folkligt stöd.
9 av 12
Moderatledaren Gösta Bohman 1980.
10 av 12
Den danske kronprinsen Fredik gifter sig med Mary Donaldson 2004.
11 av 12
12 av 12
Författaren Vilhelm Moberg 1957.

Efter publicerigen av boken Den ofriville monarken har förtroendet för kungahuset dalat. På 70-talet tyckte 9% av svenska folket att Sverige borde införa republik. Idag är siffran 20%. Frågan om vi ska ha monarki eller republik har debatterats flitigt i radion.


För eller emot monarki...

1963 debatterar ungdomar i programmet Träffpunkten. Ett 100-tal föreningsungdomar debatterar och får trycka på mentometerknappar för att säga sin mening.Så här lät en riksdagsdebatt om monarkin i mars 1969:

 

I programmet Öppen kanal 1975 var det telefonväkteri om det svenska statsskicket. Medverkade gjorde representanter för Republikanska klubben, Moderata och Socialdemokratiska ungdomsförbunden. Programledare: Birgitta Karlström och Ingvar Lundin.

 

1975 fördes en debatt i riksdagen om slopandet av prefixet "kunglig". Försökte socialdemokraterna i smyg göra republik av Sverige var frågan från de moderata riksdagsledarmöterna.Samma år gav dåvarande moderatledaren Gösta Bohman sin syn på monarkins roll i Sverige.


 
 

I Kulturnytt special Därför var han republikan från 1985 handlar det om författen Vilhelm Mobergs starka engagemang i republikfrågan. Programledare är Stephen Farran Lee.

Här gör Moberg ett debattinlägg mot monarkin 1955, monarkisten Ivar Harrie svarar.
 


1995 debatteras den eviga frågan i programmet Klarspråk, 90-talets motsvarighet till dagens Ring P1:


I Tendens - kungahuset ja eller nej? från 2006 kommer monarkister och republikaner till tals. Presenterat av Christer Söderqvist.

... och andra debatter kring monarkin


I Journalen från 1964 kan man följa debatten i riksdagens andra kammare om kvinnlig tronföljd.

I Ekot från den 22 juli 1977 gör Thomas Hempel en tidningskrönika om kvinnlig tronföljd.
Vår grundade mening från 2004 tar upp mediehysterin kring den danske kronprinsens bröllop samma år. Danmarks Radio startade en speciell radiokanal - DR Royal, som sände i två veckor inför evenemanget. Och de danska public service TV-kanalerna svämmade över av hovsamt svassande. Här ställer man frågan: Blir det likadant i Sverige när kronprinsessan Victoria gifter sig? Hur fungerar bevakningen av det svenska kungahuset? 

En kvinnlig monark är född


Den 14 juli 1977 födde drottning Silvia ett flickebarn. Hon var 50 cm lång och vägde 3250 gram och var enligt dåvarande stasministern Torbjörn Fälldin, som var en av de första utomstående som fick se henne, ”mycket söt”. 


1980 blev Victoria kronprinsessa i och med den nya successionsordningen. Hon kommer därmed att bli Sveriges första kvinnliga regent inom ätten Bernadotte.

Drottningarna Kristina och Ulrika Eleonora regerade under en tid då kvinnor av Gud, naturen och lagen var underställda mannen, men ändå kom de att bli regenter. Hur gick det till och vilka fördomar kämpade de kvinnliga regenterna emot?
 
Programledaren Tobias Svanelid intervjuar idéhistorikern Karin Tegenborg i Programmet Kungen är en kvinna från 2003.Nedslag i det svenska kungahusets historia


 
Vi vill se våran kung! från 1979 är en krönika om kungamakt i vår tid och i tiden av undersåtarna Jörgen Cederberg och Stina Eidem.

Kungliga röster ur Sveriges Radios arkiv är en diger samling radioinspelningar från det svenska hovet med ljud från 1897 (!) och framåt. Presentatörer: Ulf Elfving, Lasse Johansson och Marika Rennerfeldt.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".