Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.

Vrålet från Almarna till Facebook

Publicerat måndag 3 februari 2014 kl 06.00
Tendens om protestsidor på internet (2000)
(40 min)
1 av 4
2 av 4
Demonstration för att rädda almarna i Kungsträdgården i Stockholm i maj 1971.
3 av 4
Protestsångaren Lasse Berghagen? Ja, faktiskt. 1970 basunerade han ut antikrigslåten "En enkel sång om frihet". Ni hittar den i programmet "Hits – men inte längre".
4 av 4
Den lilla människan mot det statliga maskineriet. Himmelska fridens torg i Peking 1989.

I takt med att Facebook växer har de sociala nätverken blivit en ny arena för revolt. SR Minnen tar ett grepp om aktivismens utveckling – från telefonkedjor och poplåtar till Facebookgrupper.

 
I september 2010, efter att Sverigedemokraterna blivit invalda i Riksdagen, tog en 17-årig tjej initiativ till ett upprop på Facebook som på kort tid samlade 5.000 människor på Sergels torg till en gemensam protest mot främlingsfientlighet.

Det är en talande bild av politisk aktivism i början av 2010-talet. För bara ett decennium sedan var protestsidor på nätet en förhållandevis obskyr företeelse i Sverige. I augusti 2000 tog Tendens ett grepp om fenomenet. Utgångspunkten var så kallade "hatsidor" där besvikna kunder vädrade sitt missnöje med företag som SJ, Telia, SL och Vingresor.

Internet har, kort sagt, förändrat förutsättningarna för den lilla människans revolt. Och, inte minst, globaliserat missnöjet. Men vägen har varit kantad av telefonkedjor, husockupationer och popkonserter. Följ med på en radioresa genom den politiska aktivismens moderna historia.
 

Stockholm 1971: Slaget om almarna

Ett klassiskt exempel på aktivism av den gamla skolan. Den 12 maj 1971 utbröt striden om almarna i Kungsträdgården i Stockholm. En stor folksamling protesterade mot att träden skulle fällas för att lämna plats åt en T-baneuppgång. Det hela urartade till en handgriplig strid mellan aktivister och poliser.

"Ja, nu har alltså motorsågarna börjat", rapporterade Dagens Eko i direktsändning. "Läget är verkligen allvarligt här. Polisen slåss och nyss hade man omkull en polishäst..."


 

Revolutionen börjar med ett riff

Skivor och konserter är ett annat "klassiskt" tillvägagångssätt för att samla människor runt politiska frågor. Det går som en röd tråd från hippierörelsen på 60-talet till proggen på 1970-talet och vidare till hardcorerörelsen på 1990-talet.

I Tjeckoslovakien drogs kombinationen politik/pop till sin spets på 1970-talet när protestpopen fick en framskjuten plats i kampen för ett nytt samhälle efter Sovjets ockupation.

Uppmärksammade folkprotester ur Sveriges radios arkiv:Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".