Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.

Alternativ medicin – bot eller kvacksalveri?

Publicerat torsdag 18 oktober 2012 kl 11.30
Vitaminer, nervdroppar och elixir
(24 min)
1 av 6
2 av 6
Alternativ behandling med högspänningsel.
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Så här i förkylnings- och influensatider styr många sina steg till hälsokostbutiken i hopp om snabb bättring. Vi har plockat fram program som speglar synen på alternativ medicin och behandling från 40-talet och framåt.

I programmet Kanske en vetenskap från 1949 berättar en kvinna att hon förgäves sökt hjälp i den vanliga sjukvården för sin skadade rygg. Till sist vågar hon besöka en chiroprator, en för sin tid ifrågasatt nymodighet.


1950 hålls en diskussion i radion om helbrädgagörelse, homeopati och medicin. Medverkar gör bl a medicinarådet John Byttner, pastor Levi Petrus och Herbert Kant, ordförande i Svenska homeopaternas riksförbund.

1951 håller professor Göran Liljestrand 1951 ett anförande om homeopatisk medicin. Professorns skepsis går inte att ta miste på...


I programmet Nytt från medicinen från 1971 handlar det om hälsopillren som kan köpas på varuhuset Epa. Hur ligger det egentligen till med vetegroddsoljan, kan den verkligen stimulera hjärtverksamheten och blodomloppet?

                            

I Nytt från Medicinen rapporterar Rolf Söderberg från en operationsteater vid sjukhuset Nya Kina i Shanghai, där akupunktur används som bedövning vid en operation av en 39-årig man med allvarligt magsår. Inbjudna nordiska journalister följer operationen av den vakna och leende patienten bakom en glasruta.

Ekot sänder 1971 ett inslag om ett försök med akupunktur vid förlossningar på Södersjukhuset i Stockholm. En nyförlöst kvinna berättar att hon tack vare nålarna inte känt någon smärta under förlossningen.


        


1972 sänds serien Hälsa på burk. Det handlar om vitaminer, nervdroppar, elixir, kraftpiller och andra undermedel, som kan köpas fritt på apotek och i hälsobutiker, men som kanske inte alltid lever upp till vad de utlovar. Dåvarande konsumentombundsmannen vill se en skärpning av vad man som tillverkare får påstå om olika preparat.




                   

"Slut ögonen och slappna av". I Vetandets värld från 1978 handlar det om hypnos som behandlingsmetod. Tandläkaren Gilbert Enekvist använder hypnos på sina tandläkarrädda patienter med gott resultat.

"Det är tur att man inte lever på 1600-talet, då hade man väl blivit bränd på bål." I programmet De nya häxorna från 1982 berättar en homeopat, en zonterapeut och en expert på växtmedicin om sina erfarenheter av alternativ medicin.

                             

"Kroppen har en enorm läkeförmåga, bara den får rätt förutsättningar." I Ryggsäcken från SR Norrbotten berättar hälsokonsulenten Maija Ruisniemi om olika läke- och medicinalväxter och hur de verkar.

I Tendens från 1993 tar man upp frågan om kvacksalveri. Bl a ingår ett reportage om alternativ sjukvård i Tyskland, där alternativmedicinen är accepterad som ett komplement till skolmedicinen som anses ha sina begränsningar.

2001 erbjöd Karolinska Instiutet sina läkarstudenter en valfri tvåveckors kurs i alternativmedicin. På insitutet försöker man även finna vetenskapliga bevis för vilka alternativa metoder som fungerar och hur de fungerar.


I P1 Konsument från 2002 ställer man sig frågan om man bör få kalla sig naturläkare utan att ha någon utbildning. I programmet granskas företaget Alternativa Hälsokliniken som säger sig behandla patienter med "magnetisk resonansterapi".

Det handlar om kloka gummor, mirakelpiller och örtdekokter i Vetandets värld från 2004. Historien om kvacksalveri innehåller många fascinerande levnadsöden, men det är också berätteslen om hur synen på folklig läkekonst förändrats genom tiderna. Nils Johan Tjärnlund intervjuar Sofia Ling, fil dr i historia om kärringkurer och vetenskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".