Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.

Tribunal 12 granskar Europas asylpolitik

Publicerat torsdag 10 maj 2012 kl 08.00
Bo Järborg möter Bertrand Russell (1967)
(10 min)
1 av 5
russelltribunalen i Stockholm 1967.
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

I helgen samlas  forskare, jurister och skribenter till en tribunal i Stockholm för att undersöka hur asylsökande bemöts i Europa. Konferensen har som modell  Russelltribunalen 1967  om USA.s krigsförbrytelser i Vietnam. Initiativtagare då var filosofen och nobelprisvinnaren Bertrand Russell.


Russelltribunalen om USA:s krigsförbrytelser i Vietnam var från början tänkt att hållas i Frankrike men president de Gaulle sa nej.

Inte heller den svenska regeringen med Tage Erlander i spetsen var road av att Russelltribunalen skulle förläggas i det egna landet. Tribunalen främjar inte en fredlig lösning av Vietnamkriget menade Erlander. Men arrangörerna av tribunalen lät sig inte stoppas av regeringens synpunkter.USA:s president Johnson var skarpt kritisk till att Sverige tillät Russeltribunalen. Det var uppgifter som publicerades i den amerikanska tidskriften Newsweek och som kommenterades av statsminister Tage Erlander i Ekot.


Russelltribunalen invigdes 2 maj 1967. Den franske författaren och tillika ordförande i tribunalen Jean Paul Sartre berättade för radions reporter Magnus Faxén om syftet med tribunalen.

Den 6 maj 1967 framträdde de första vietnamesiska vittnena vid tribunalen. Bland dem fanns en nioårig pojke som berättade om de brännskador han fått av de amerikanska napalm- och fosforbomberna.

Russelltribunalen i Stockholm om Vietnamkriget följdes av flera. 1978 hölls en tribunal om mänskliga rättigheter i Frankfurt som handlade om det så kallade yrkesförbudet.


Initiativet till Russelltribunalen togs av den engelske filosofen, nobelpristagaren och fredsaktivisten Bertrand Russell.

- Han är den mest kapabla 87-åring jag nånsin träffat, tyckte Torsten Jungstedt som träffade Russell i London år 1959. Det blev ett spännande samtal som spände över allt från avkopplande detektivromaner till kampen mot vätebomben och atomkrig.


1967, drygt en månad innan Russeltribunalen invigdes, var det radions korrespondent Bo Järborgs tur att få ett samtal med den legendariske filosofen. Den då 94-årige Russell ville absolut inte spilla bort tiden på att prata om privata saker utan ville tala om de avgörande världshändelser som utgjorde ett hot mot mänskligheten och dit räknade han bland annat USA:s krig i Vietnam.

2 maj 1970 avled den då 97-årige Bertrand Russell, filosofen som aldrig slutade att skapa rubriker. Bo Järborg tecknade hans porträtt i Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".