"Att uppfostra en dotter är som att vattna nån annans åker"

Publicerat onsdag 9 januari 2013 kl 09:00
1 av 3
2 av 3
3 av 3

Trots Indiens hisnande ekonomiska tillväxt som gett kvinnor möjlighet till högre utbildning och större frihet har de blivit mer sårbara. Attityderna och kvinnoföraktet har inte förändrats i samma takt som ekonomin.


1997 firade Indien 50-årsjubileét av självständigheten från England. Men för Indiens kvinnor var steget till ett fritt och självständigt liv fortfarande stort.
Hemgiftssystemet är en förklaring till att föräldrar som fått många döttrar förbannar sitt öde. Ofta tvingas de skuldsätta sig för livet när en dotter ska giftas bort. För även om hemgift är förbjudet enligt lag i Indien är traditionen stark och vid de flesta bröllop tvingas brudens föräldrar punga ut med en stor summa pengar.

- Det är bättre att dö en gång för alla än att dö lite varje dag. Så skrev en ung indisk kvinna innan hon tog livet av sig. Hon var inte ensam. I början på 1980-talet ökade antalet kvinnor som dog en onaturlig död lavinartat. 1984 berättade Magnus Åkerlund i Kanalen om bakgrunden till alla mord och självmord och om kvinnorörelsens kamp.

I mitten på 1990-talet formades en ny militant rörelse i den fattiga indiska delstaten Bihar. De kastlösa kvinnorna som tröttnat på alla övergrepp beväpnade sig för att skydda sig. Reporter Maud Ejderholt.

Det finns ett talesätt i Indien som lyder: "Att uppfostra en flicka är som att vattna någon annans åker".  Många föräldrar väljer därför att abortera kvinnliga foster, eller att döda nyfödda döttrar. Detta har lett till att andelen kvinnor i Indien håller på att minska dramatiskt. 2002 sändes ett reportage i Studio ett av Nils Horner om kvinnounderskottet i Indien.

Vad skulle hända om kvinnorna försvann helt? 2004 väckte den indiska filmen "Ett land utan kvinnor" stor uppmärksamhet. Det är en mörk framtidsvision om konsekvenser när traditioner och kvinnoförtryck dras till sin spets och kvinnorna till sist nästan utrotas. Roger Wilson ringde upp filmens regissör, Manish Jha.

Skriv ut

Dela