Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.

Det stora språnget och kulturrevolutionen

Publicerat måndag 4 september 2006 kl 11.58

Det stora språnget och kulturrevolutionen

Mao föddes 1 dec 1883. Han var son till en småbonde i provinsen Hunan. 1921 var han med och grundade Kinas kommunistiska parti. Mao ansåg att kärnan i den kinesiska revolutionen utgjordes av bönderna. 1935 fick Mao den ledande rollen efter att ha tvingat bort den förre ledaren Chiang Kai-shek. Den 1 oktober 1949 utropades Folkrepubliken Kina av Mao Tse-tung, på Himmelska Fridens Torg.

I slutet av 1950-talet inledde Mao det så kallade Stora språnget. Kina skulle omvandlas från ett fattigt jordbrukarland till en modern industristat. Detta skulle ske genom 5-års planer, planer och mål som var helt orealistiska. De lokala ledarna tvingades till att utlova alltstörre skördar. Löften som inte kunde infrias. Landet drabbades av torka och svält och miljoner människor svalt ihjäl.

För att bemöta den kritik som riktades mot Mao och för hans metoder uppmanade Mao till debatt och diskussion om partiets arbetssätt. Under devisen ”Låt tusen blommor blomma, låt tusen skolor debattera” skulle alla känna sig fria att tänka högt och fritt om Mao och partiet. På så vis skulle också kaptalismen bekämpas och det kommunistiska partiet bli bättre. Men kritiken blev för stark och svårhanterlig och snart ledde detta till en våg av utrensningar och arresteringar av oliktänkande inom parti och statsapparaten.

Kulturrevolutionen varade 1966-76 och har kallats för den tio år långa katastrofen. Med Maos lilla röda i handen, boken om Maos lära, angav maotrogna ungdomar tjänstemän, forskare och intellekuella och hävdade att dom var ett hot mot den rådande ordningen. Människor greps och arresterades på obefogade grunder och miljontals människor blev offer under kulturrevolutionen och de flesta dog i fånglägren.

Mao dog 1976 och nu inleddes en ny maktkamp med Deng Xiaoping i spetsen…
.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".