Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöpartiet kan bli vågmästare i landstinget

Publicerat fredag 13 september 2002 kl 13.40
I landstinget Dalarna har socialdemokraterna och vänsterpartiet styrt under den senaste mandatperioden. Radio Dalarnas nyhetschef Hans-Olof Sundin tror i en analys att de båda partierna nästa mandatperiod får lita till miljöpartiet för att klara sig kvar vid makten.
Styrande majoriteten, socialdemokraterna och vänsterpartiet, går ett jobbigt val till mötes. De har inte lyckats klara vårdköerna eller få ekonomin i balans trots skattehöjningen i början av mandatperioden. De båda partierna påverkas också av att valvinden på riksnivå har blåst emot nästan hela valrörelsen. Det blir säkert en tillbakagång för de styrande partierna, återstår att se hur stor. Det är mycket som pekar mot att socialdemorkaterna och vänsterpartiet får lita till miljöpartiet nästa mandatperiod för att regera vidare. Det vill de två partierna ogärna eftersom miljöpartiet betrakats som opålitligt efter den interna turbulensen i partiet den gångna mandatperioden (se nedan). Att det skulle bli samarbete över blockgränsen är inte troligt. Socialdemnokraterna och centern samregerade perioden 1994-98, men det fanns ett stort motstånd inom båda partier mot detta. De fyra borgerliga partierna har uppträtt splittrat under mandatperioden. Det skiljer mycket mellan moderaternas landstingspolitik och dom övriga tre partiernas politik. Under sommaren har dock de fyra presenterat några gemensamma utspel, men det räcker nog inte för att övertyga väljarna om att man är ett verkligt och trovärdigt alternativ. Högerblocket måste ta sju mandat från övriga tre partier och riktigt så mycket blåser det inte borgerlig vind i valrörelsen - trots allt. De får hoppas på att Sveriges Pensionäres intresseparti, spi, kommer in i landstingsfullmäkitge och blir vågmästare. Men mer troligt är att spi tar väljare från de borgerliga än från socialdemokraterna och vänsterpartiet. Så det ska mycket till om det ska bli borgerligt styre i landstinget. Spi fick 3 000 röster i landstingsvalet 1998 och partiet behöver cirka 5 000 röster den här gången för att få platser i fullmäktige. Det kan spi klara eftersom det finns många pensionärer i länet, men det är knappast troligt. 5 000 är väldigt många röster att nå upp till. Om spi kommer in i landstingsfullmäktige och blir vågmästare så är det mycket som tyder på att partiet stödjer den borgerliga sidan. Folkampanjen för sjukvården - som vill rädda de små sjukhusen - ledd av Lilly Granberg från Ludvika får säkert en del röster på lasarettsorterna Ludvika, Avesta och Mora, men det räcker troligtvis inte på långa vägar för att komma in i fullmäktige. Miljöpartiet har gett ett splittrat intryck under mandatperioden. Av fyra invalda ledamöter 1998 har tre hoppat av. Gunilla Barkar tillhör nu centern. En annan har hoppat av till socialdemokraterna och en tredje kandiderar nu för Folkampanjen för sjukvård. Om miljöpartiet blir vågmästare stödjer partiet troligtvis vänsterblocket eftersom partiets företrädare starkt tar avstånd från den landstingspolitik som moderaterna förespråkar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".