Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget partistöd till Ken Swedenborg

Publicerat måndag 5 februari 2007 kl 17.39

Ken Swedenborg förlorar striden om partistödet till Dalarnas sjukvårdsparti. Två falanger strider om partistödet och landstingets jurist föreslår, efter en utredning, att pengarna går till falangen som leds av Ingvar Niilimaa.

Två falanger som gör som bekant anspråk på att kallas Dalarnas sjukvårdsparti. Den ena leds av Ingvar Niilimaa, den andra av Ken Swedenborg.

Sprickan i partiet uppstod i början av 13 oktober efter ett tumultartat styrelsemöte. Det kallades till ett nytt möte, 27 oktober, två veckor senare, där utlystes en partistämma. Ken Swedenborg var inte med på det här styrelsemötet och vid stämman 11 november valdes Ingvar Niilimaa till ordförande i partiet.

Ken Swedenborg som tyckte att det inte gått rätt till kallade i december till en alternativ stämma där han själv blev den ende som representerade den ursprungliga styrelsen.

Landstinget jurist Lena Jönsson har nu utrett vilken av falangerna som har rätt till partistödet. Hon konstaterar att styrelsemötet den 27 oktober, där Ken Swedenorg inte deltog, var behörigt. Och i och med partistämman den 11 november fanns Swedenborg inte längre med i styrelsen och därför inte behörig att inkalla en alternativ partistämma.

Lena Jönssons slutsats är att det är Ingvar Niilimaa och hans gäng som har rätt till partistöd för Dalarnas sjukvårdspartis namn, det handlar om cirka 400 000 kronor.

Ken Swedenborg får nu tillfälla att yttra sig över förslaget, och om han inte kan presentera några invändningar som håller juridiskt har han förlorat striden om partistödet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".