Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Personröstandet minskade i alla val

Publicerat onsdag 25 september 2002 kl 06.07
Det var färre i Dalarna som utyttjade möjligheten att personrösta i årets val, jämfört med de allmänna valen 1998. Det gäller såväl riksdagvalet som kommunal- och landstingsvalet.
När väljarna fick chansen att kryssa för sina favoritkandidater på valsedlarna vid det förra valet,1998, tog fyra av tio dalaväljare chansen att personrösta i valet till kommunfullmäktige. Den här gången var det färre, 36%, som personröstade. Minskningen motsvarar sex procentenheter. Även valsedlarna till riksdags- och landstingsvalet fick färre kryss den här gången. Andelen personröstande väljare minskade i båda valen med nio procentenheter till 27% för riksdagen och 29% för landstinget. Det är alltså i kommunalvalet som flest väljare utnyttjar möjligheten att personrösta. Men det finns stora skillnader mellan kommunerna. I Ludvika satte knappt tre av tio väljare ett kryss på den vita valsedeln, medan nästan hälften av väljarna i Malung personröstade. Men i samtliga kommuner har personröstandet minskat. I Malung med 3 procentenheter , i Avesta med hela 17 procentenheter. Det är i princip i kommunerna med den minsta folkmängden som flest väljer att personrösta. Länets tre största kommuner, Falun, Borlänge och Ludvika, hittar man på den nedre delen av listan över andelen personröster i länet.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.