Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya mål för miljöarbetet i Dalarna

Publicerat onsdag 16 oktober 2002 kl 14.04
Kommuner, näringsliv och organisationer ska nu få engagera sig i miljöarbetet i Dalarna. Länsstyrelsen och Skogsvårdsstyrelsen ska tillsammans se till att 15 mål om en bra miljö ska ha nåtts om 25 år.
För 10 år sedan höll FN en konferens om miljön. Vid Rio-konferensen bestämde man sig för att alla medlemsländer ska arbeta för att vi ska få en bra miljö på vår jord och att vi ska kunna ha en hållbar utveckling. Sveriges riksdag har också tagit beslut om vilka mål vi ska ha för miljön - och de här besluten har nu lett till att länsstyrelsen i Dalarna ska ta fram en plan för vilka mål vi ska ha i Dalarna och hur vi ska nå dom. Sammanlagt är det 15 mål som länsstyrelsen tillsammans med skogsvårdsstyrelsen ska nå. - De stora miljöproblemen ligger inom energi- och transport sektorn. Så det är de mål som leder till en lägre energiförbrukning och effektivare transporter som är de viktigaste, säger Anita Lundmark, miljömålshandläggare på miljövårdsenheten på länsstyrelsen. Men det finns även mål om att utsläppen av ozonnedbrytande ämnen till största delen ska ha upphört i Dalarna inom 10 år, att koldioxidutsläppen och övergödningen av sjöar ska minska, att man ska ta reda på riskerna med elektromagnetiska fält. Ytterligare några av målen är att ängs- och betesmarker ska bevaras, våtmarkerna ska skyddas och förorenade områden i Dalarna ska saneras. - Vi har en exceptionell situation i Dalarna eftersom vi har så många historiskt förorenade områden, gamla gruvområden. Det är i huvudsak sådana områden som i första hand kommer att saneras. Men det handlar i förlängningen också om gamla industritomter som måste saneras. - Det viktigaste målet är klimatmålet och det är också det som är svårast att nå. När det gäller utstläpp av de ämnen som påverkar klimat så är det problem inte bara i vårt land utan också i andra länder. Under hösten, vintern och våren ska länsstyrelsen bjuda in kommuner, företag och organisationer för att tillsammans diskutera de olika miljömålen. Och till hösten ska sedan länsstyrelsen ta beslut om hur länets plan för en hållbar utveckling ska se ut. Men länsstyrelsen hoppas att det inte bara kommer att bli myndigheter och företag som arbetar för miljön. Utan miljömålshandläggaren Anita Lundmark vill att alla invånare i Dalarna ska ta sitt ansvar. - Det här är inte lätt. Det handlar mycket om att sprida information och kunskap. Men länsstyrelsen har ju möjlighet att påverka genom att miljömålen bland annat kommer att vara vägledande när vi beviljar stöd. Dessutom kommer privatpersoner att påverkas genom de beslut kommunerna tar, och vi kommer att föreslå åtgärder som privatpersoner kan vidta för att vi ska få en bättre miljö, säger Anita Lundmark.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".