Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Positiv facklig reaktion på höjda vårdlöner

Publicerat torsdag 24 oktober 2002 kl 04.57
Sociala utskottet i Mora kommun vill höja lönerna för vårdpersonalen. Igår bestämde sig utskottet för att gå till fullmäktige och begära fyra miljoner kronor extra nästa år för att kunna höja lönerna för den lågt avlönade vårdpersonalen. I genomsnitt handlar det om 800 kronor i månaden utöver de 3,5 procent som garanteras i det centrala avtalet.
- Det gläder mig att politikerna äntligen fått upp ögonen för att våra löner måste höjas, säger Sonja Lindgren, ordförande i Kommunals sektion 25 i Mora. En ökning av lönerna gör att statusen på vårt arbete höjs och därmed kan det bli lättare att rekyrtera personal. - Min förhoppning är också att ungdomar som går ut gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram ska ta jobb inom äldreomsorgen. Idag är det bara ett par stycken i varje avgångsklass som inte väljer andra jobb eller läser vidare. Socialförvaltningen i Mora beräknas gå med ett minus på 28-29 miljoner kronor i år och besparingskraven nästa år är tuffa. - Med tanke på den dåliga ekonomin är jag tveksam till om förslaget till löneökningar verkligen kommer att gå igenom fullt ut, säger Sonja Lindgren. -Lönenivån för den här kategorin är oskäligt låg i relation till det arbete de utför. Sedan pratar vi mycket om att göra Mora kommun till en attraktiv arbetsgivare och då måste man betala en skälig lön, säger Berndt Martinsson, ordförande i sociala utskottet i Mora. - Med tanke på vad sjukskrivningar och långtidssjukskrivningar kostar så borde man kunna kalla det här en investeringar. En lönehöjning är inte lösningen på problemen, men det är ett steg på vägen och visar vår viljeinriktning, säger Berndt Martinsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".