Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så styrs Dalarna

Publicerat fredag 1 november 2002 kl 10.20
Det börjar nu klarna om hur Dalarnas kommuner ska styras politiskt efter höstens val. I åtta kommuner blir en socialdemokrat ordförande i kommunens viktigaste organ, kommunstyrelsen. Det är en färre än före valet. I fyra kommuner sker majoritetssamarbete över blockgränsen. Det är lika många som under föregående mandatperiod.
Socialdemokraterna tappade sin ledande position i Hedemora och Avesta, men tog tillbaka den i Falun och delvis i Säter, där man får dela på makten över blockgränsen. Socialdemokraterna styr med egen majoritet i en kommun, Borlänge. I Malung, Vansbro, Smedjebacken och Ludvika bildar socialdemokraterna och vänsterpartiet styrande majoritet. Förhandlingarna är inte klara på alla håll men det mesta tyder på att det blir så i de fyra kommunerna. I fyra andra kommuner styr socialdemokraterna en kommunal regering över blockgränsen. I Falun och Älvdalen samarbetar partiet med miljöpartiet och centern. I Orsa får socialdemokraterna hjälp av miljöpartiet och folkpartiet. I Säter styr socialdemokraterna med hjälp av centern, kristdemokraterna och till viss del även folkpartiet. Här är det dock centerpartiet som tar hand om den tyngsta politiska posten, alltså ordförandeskapet i kommunstyrelsen. I Mora, Gagnef, Leksand och Rättvik har de fyra traditionella borgerliga partierna fortsatt majoritet. I Leksand släpper man också in det lokala Leksandspartiet och i Rättvik SPI, Sveriges Pensionärers Intresseparti och miljöpartiet, även om det inte behövs för att nå majoritet i fullmäktige. Borgerligt styrda blir Avesta och Hedemora där man tar hjälp av miljöpartiet och de lokala partierna Axel Ingmars lista i Avesta respektive Hedemorapartiet i Hedemora för att få majoritet. Så styrs dalakommunerna 2002-2006 (inom parentes 1998-2002). Älvdalen: s+c+mp (s+c) Mora: c+m+fp+kd (m+c+fp+kd+mp+morapartiet+ allians för mora) Orsa: s+mp+fp (s+v+mp) Rättvik: c+m+fp+kd+mp+spi (som nu) Malung: s+v (som nu) Vansbro: s+v (s+c) Leksand: c+m+fp+kd+leksandspartiet (som nu) Gagnef: c+m+fp+kd (c+m+fp+kd+mp) Falun: s+c+mp (m+c+fp+kd+falupartiet+spi) Borlänge: s (som nu) Hedemora: c+m+fp+kd+mp+hedemorapartiet (s+c+m ) Säter: c+s+kd OBS (m+c+fp+kd) Ludvika: s+v (s) Smedjebacken: s+v (s+c) Avesta: m+c+fp+kd+mp+Axel Ingmars Lista-Avestapartiet (s+v+mp) OBS I Säter deltar fp i valtekniskt samarbete med c+s+kd, men inte i det politiska samarbetet. Valtekniskt samarbete = partier går samman vid valet (i fullmäktige) till nämnder och styrelser. Politiskt samarbete = avtal skrivs om politiskt samarbete med mer eller mindre konkreta punkter på politiska åtgärder.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".