Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så styrs Dalarna

Publicerat fredag 1 november 2002 kl 10.20
Det börjar nu klarna om hur Dalarnas kommuner ska styras politiskt efter höstens val. I åtta kommuner blir en socialdemokrat ordförande i kommunens viktigaste organ, kommunstyrelsen. Det är en färre än före valet. I fyra kommuner sker majoritetssamarbete över blockgränsen. Det är lika många som under föregående mandatperiod.
Socialdemokraterna tappade sin ledande position i Hedemora och Avesta, men tog tillbaka den i Falun och delvis i Säter, där man får dela på makten över blockgränsen. Socialdemokraterna styr med egen majoritet i en kommun, Borlänge. I Malung, Vansbro, Smedjebacken och Ludvika bildar socialdemokraterna och vänsterpartiet styrande majoritet. Förhandlingarna är inte klara på alla håll men det mesta tyder på att det blir så i de fyra kommunerna. I fyra andra kommuner styr socialdemokraterna en kommunal regering över blockgränsen. I Falun och Älvdalen samarbetar partiet med miljöpartiet och centern. I Orsa får socialdemokraterna hjälp av miljöpartiet och folkpartiet. I Säter styr socialdemokraterna med hjälp av centern, kristdemokraterna och till viss del även folkpartiet. Här är det dock centerpartiet som tar hand om den tyngsta politiska posten, alltså ordförandeskapet i kommunstyrelsen. I Mora, Gagnef, Leksand och Rättvik har de fyra traditionella borgerliga partierna fortsatt majoritet. I Leksand släpper man också in det lokala Leksandspartiet och i Rättvik SPI, Sveriges Pensionärers Intresseparti och miljöpartiet, även om det inte behövs för att nå majoritet i fullmäktige. Borgerligt styrda blir Avesta och Hedemora där man tar hjälp av miljöpartiet och de lokala partierna Axel Ingmars lista i Avesta respektive Hedemorapartiet i Hedemora för att få majoritet. Så styrs dalakommunerna 2002-2006 (inom parentes 1998-2002). Älvdalen: s+c+mp (s+c) Mora: c+m+fp+kd (m+c+fp+kd+mp+morapartiet+ allians för mora) Orsa: s+mp+fp (s+v+mp) Rättvik: c+m+fp+kd+mp+spi (som nu) Malung: s+v (som nu) Vansbro: s+v (s+c) Leksand: c+m+fp+kd+leksandspartiet (som nu) Gagnef: c+m+fp+kd (c+m+fp+kd+mp) Falun: s+c+mp (m+c+fp+kd+falupartiet+spi) Borlänge: s (som nu) Hedemora: c+m+fp+kd+mp+hedemorapartiet (s+c+m ) Säter: c+s+kd OBS (m+c+fp+kd) Ludvika: s+v (s) Smedjebacken: s+v (s+c) Avesta: m+c+fp+kd+mp+Axel Ingmars Lista-Avestapartiet (s+v+mp) OBS I Säter deltar fp i valtekniskt samarbete med c+s+kd, men inte i det politiska samarbetet. Valtekniskt samarbete = partier går samman vid valet (i fullmäktige) till nämnder och styrelser. Politiskt samarbete = avtal skrivs om politiskt samarbete med mer eller mindre konkreta punkter på politiska åtgärder.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".