Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tonårsgraviditeter resultat av osunt leverne

Publicerat måndag 4 november 2002 kl 04.41
Pojkar i 18-års åldern som lever ohälsosamt, blir oftare pappor eller är med om en abort. Det visar en studie som gjorts i Dalarna.
Det här har varit känt sedan tidigare, bland annat i USA där det har visat sig att yngre män som lever ohälsosamt oftare blir pappor eller är med om en abort. Dessutom är det vanligare att dessa 18-åringar tar anabola steroider, röker och dricker alkohol än sina jämnåriga kompisar. Och trenden har visat sig stämma även i Sverige, det visar en studie, som gjorts i Dalarna, på initiativ av barnhälsovårdsöverläkaren Lars Holmberg. - Jag fick idén då jag träffat några unga män som mådde dåligt på grund av att deras flickvänner blivit gravida. Och den männen hade inte alls varit delaktiga i beslut om abort eller fullföljande av graviditeten, säger Lars Holmberg. Studien bygger på en enkät med 1200 yngre män i en svensk kommun. Den visar att de som varit med om en graviditet lever farligare och ohälsosammare. - De är mindre måna om konsekvenskerna av sitt levnadssätt, till exempel så använder de inte kondom, menar Lars Holmberg. Det som är förvånande i studien, är att de här unga männen använder sig av anabola steroider i större utsträckning än andra. Dessutom har de i större utsträckning varit utsatta av sexuellt ofredande. Och nu måste något göras från bland annat skolhälsovården och ungdomsmottagningarna tycker Lars Holmberg. - Det här är allarmerande resultat som gör att man nu borde tänka över hur man ska stötta de här männen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".