Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Eko-kommunen Orsa saknar miljöplan

Publicerat torsdag 7 november 2002 kl 07.11
Orsa kommun har inte någon miljöplan, trots att kommunstyrelsen för snart tre år sen beslutade att det ska finnas en sådan. Redan för ett och ett halvt år sedan presenterade miljö- och hälsoskyddsnämnden ett underlag till en miljöplan, men den är fortfarande inte klar.
- Vi satte igång med arbetet om att ta fram en miljöplan för tre år sedan och efter ett år hade vi ett förslag som skulle ha kunnat gå ut på remiss. Men förslaget stoppades av tjänstemän som inte tyckte att det var tillräckligt bra, säger Anders Johansson, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Orsa. Miljö- och hälsoskyddsnämnden lämnade då över ärendet till kommunstyrelsen för att få klarhet i hur miljöplanen skulle se ut. - Det tog över ett år innan vi fick svar och det blev egentligen bara jasså. Det gick på återremiss och vi fick ingen vägledning, säger Anders Johansson. 1999 antog riksdagen 15 miljömål som ska syfta till ekologisk hållbar utveckling. I Mora ligger 13 av de målen nu till grund för en miljö och naturvårdsplan som kommunen går efter. I Orsa har bland annat LRF Skogsnäringen och näringslivet varit involverade i arbetet med att ta fram ett underlag till miljöplan i kommunen. Men Orsa kommun, som kallar sig eko-kommun, har än så länge inte beslutat om någon plan. Den föreslagna miljöpanen är den tillförordnande kanslichef Rolf Davidsson emot. - Man kan besluta om en miljöplan och vi ska göra det. Men det kan bara vara formulerad på så sätt att kommunen har en klart formulerad roll och funktion. Jag kan inte tolka vad Mora tar ställning till i sina beslut, säger Rolf Davidsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".