Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mångfald i fokus i Falun

Publicerat tisdag 12 november 2002 kl 15.44
Fler invandrare i arbetslivet - det var temat när ett 80-tal chefer från både privat och offentlig sektor samlades i Falun idag. Länsstyrelsen håller i konferensdagen och under dagens olika seminarier har man poängterat vikten av att det finns en mångfald på våra arbetsplatser.
- Mångfald är livsviktigt för att Sverige ska vidare och för att vi ska kunna ha ett öppet samhälle och få alla arbetsuppgifter utförda , säger Dalateaterns chef Astrid Assefa, som också jobbat med integrationsfrågor i Invandrarpolitiska kommittén och tillsammans med LO. Men många chefer tar inte sitt ansvar för att öka mångfalden. Många ser inte till att ha en mix av olika personer på sin arbetsplats. - Jag tror inte att cheferna inser hur viktigt det är. Det innebär förändring, förnyelse och förståelse att ha en mångfald på sin arbetsplats. Många chefer tar inte ansvaret eftersom det kräver ansträngning i form av att rekrytera och att validera, men jag tror att det ger mycket mer tillbaka, säger Jan Sundqvist på länsarbetsnämnden. Murat Mavraj kom från Kosovo till Sverige för tio år sedan. Efter att först ha ägnat en tid åt att lära sig svenska gav han sig ut för att söka ett arbete. Nu många år senare, och flera projektanställningar och utbildningar senare, är han fortfarande utan fast anställning. - Jag visste att det skulle vara svårt att jobba som svensk lärare, eftersom jag saknar svensk behörighet. Men jag tänkte att jag kan jobba som fritidsassistent och lärarassistent eftersom alla skolor har invandrarbarn som behöver hjälp. Men tyvärr, säger Murat Mavraj. - Jag har känt mig besviken och det är jobbigt. Det svåraste är att förklara för mina barn. De har svenska kompisar och deras föräldrar jobbar, och mina yngsta barn förstår inte varför jag är hemma. Det är svårt att förklara för dem att det är jättesvårt att få jobb. Sedan har jag funderat om jag har gjort fel, om jag inte hittat rätt väg att till jobben, om jag har fel namn eller fel identititet, säger Murat Mavraj. I åtta år har Murat Mavraj haft uppehållstillstånd i Sverige och de senaste fem åren har han varit svensk medborgare. Men något jobb för längre tid än några månader har han inte lyckats få i Falun. Nu ger han och hans fru upp och flyttar till Varberg med sina barn. - Som jag har sagt till många av mina vänner: om jag haft jobb som räcker i mer än några månader, ett fast jobb och om min fru haft ett fast jobb, då hade vi aldrig någonsin lämnat Falun. Det är Falun som är hemma för oss. - Det är tragiskt att sånt här händer, säger Jan Sundqvist. Vi måste vara mycket snabbare att ta till vara den här kompetensen och inte låta det gå många år innan man tar tag i det på allvar. Omkring 80 personer kom till konferensdagen i Falun idag för att diskutera mångfalden, och Astrid Assefa hoppas att chefer ska tänka mer på mångfald i framtiden. - Framför allt att de tänker på nyttan med mångfalden, att det ger nya sätt att tänka och nya möjligheter att genomföra uppgifter. Man skulle kanske kunna ge chefer strängare riktlinjer. Det skulle ge mer råg i ryggen och vara ett stöd, och jag som chef önskar mig något sådant, säger Astrid Assefa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".