Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Venjan - ett internationellt utbildningscentrum

Publicerat fredag 6 december 2002 kl 17.17
Den lilla glesbygdsbyn Venjan i Mora blir centrum för internationellt lärande, och venjanborna blir spindlar i nätet för att sammanföra lärare och elever runt om i världen. Finansieringen för projektet Venjan-Glob är klar. Igår fick man 3,5 miljoner kronor från EU:s Mål 1.
Det är det fleråriga samarbetet mellan Venjan och det Mångkulturella Folkbildningscentret MKFC på Stockholms folkhögskola som gjort att skolan vill lägga själva navet i sin globala distansutbildning i just Venjan. Det är där kurser ska paketeras och läggas ut på nätet, det är där som venjansborna ska fungera som ett slags kunskapsmäklare, säger rektorn Marja-Riita Ritanoro. Redan nu finns ett stort intresse runt om i världen att lära sig mera om t ex svensk kultur och svensk design - och tanken är att kunskapstörstande utlänningar först läser en kurs och sedan reser till Norden för ett besök - vilket i sin tur ger jobb åt t ex turistföretag - Och i Venjan planeras en årligen återkommande innovationsfestival där forskare, studenter lärare och allmänhet träffas för att utbyta tankar.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".