Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Julbord blir lätt bakteriefälla

Publicerat onsdag 11 december 2002 kl 15.50
Det är ju snart jul och det finns väl knappt någon som inte kalasar av ett julbord antingen innan eller under högtiden. Men det kan vara värt att tänka efter lite. För julbufféer kan, om de inte hanteras rätt, vara rena bakteriefällan som gör dig magsjuk. Enligt Livsmedelsverket insjuknar omkring en halv miljon människor i matförgiftning varje år.
- Det serveras mycket mat på bufféborden till jul och det krävs att man har en bra hantering och att man har utrymme för kyla och varmhållning på bufféborden. Om maten hanteras fel kan bakterier växa till och bilda toxiner och då kan man drabbas av matförgiftning, säger Maria Eriksson, som är livsmedelsinspektör på Falu kommun. Varmhållning och kylning av maten är nyckelord för att undvika matförgiftning. Viktigt är också att om det blir mat över från en dukning så ska den kastas och inte serveras vid ett senare tillfälle. Jonas Mandelholm är källarmästare på restaurang Rådhuskällaren i Falun. Enligt honom är det extra mycket att tänka på när det gäller mathållning och hygien inför just julbordssäsongen. - Det blir mer jobb genom att man måste tänka igenom hur man ska hantera det. Alla måste hålla en god hygien eftersom det är känsliga råvaror vi jobbar med, säger Jonas Mandelholm.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.