Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lätt göra julbordet vegetariskt

Publicerat måndag 23 december 2002 kl 12.00
Andelen unga som väljer bort kött i sin kost blir vanligare främst bland unga kvinnor. Av hela Sveriges befolkning är drygt tre procent någon form av vegetarian. På det traditionella julbordet finns det många kötträtter, men det finns alternativ för den som vill ha ett mer vegetariskt julbord.
- Det finns gott om produkter, det finns mer än man kan tro. Till exempel så finns det vegetarisk korv och vegetariska köttbullar i frysdiskarna, och ett enkelt sätt är att bara lägga till detta till julbordet. Istället för sillsallad så kan en vegetarian äta rödbetssallad, säger Inga-Britta Sundqvist, som har skrivit flera vegetariska kokböcker. Överlag tycker Inga-Britta Sundqvist att de vegetariska produkterna har blivit fler i affärerna. Hon tror att det beror på stort intresse, framförallt hos unga människor. Men att det också finns en medvetenhet hos människor att äta mer kravodlat och nyttigare mat. Och Inga-Britta Sundqvist säger att den vegetariska maten inte är dyrare än annan mat. - Alla hel- och halvfabrikat kostar, så jag tror man kan jämföra med vanliga hel- och halvfabrikat och det är ingen skillnad, säger Inga-Britta Sundqvist.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.