Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Lärarbrist är bortförklaring"

Publicerat tisdag 26 februari 2008 kl 06.00
FOTO: Scanpix

Hälften av Dalarnas kommuner kan inte anordna modersmålsundervisning till alla sökande. Kommunerna skyller på lärarbrist. Men det argumentet håller inte, utan är bara bortförklaringar, säger Josef Erdem, modersmålslärare i Borlänge.

Han tror att problemet är att kommunerna inte har något riktigt intresse för modersmålsundervisningen.
– Om man är intresserad kan man hitta personal, säger Josef Erdem.

Regeringen ser nu över hela lärarutbildningen och kommer med ett förslag i höst. Men det finns inga konkreta förslag när det gäller just modersmålsundervisningen.
– Det är självklart helt otillfredsställande att man ställer in undervisning, säger säger Bertil Östberg, statssekreterare på utbildningsdepartementet.

johannes.rosendahl@sr.se

Modersmålsundervisning

  • Barn och unga med ett annat modersmål än svenska har (enligt grundskoleförordningen) rätt till modersmålsundervisning i grund- och gymnasieskolan (tidigare kallades detta för hemspråksundervisning).
  • Att delta i modersmålsundervisning är frivilligt men kommunerna är skyldiga att anordna sådan för alla elever som har ett annat språk än svenska som dagligt umgängesspråk hemma.
  • Antalet grundskolelever som är berättigade till modersmålsundervisning ökar ständigt. Läsåret 2006/2007 hade ca 150.000 elever (15,4% av alla grundskolelever) ett annat modersmål än svenska och var berättigade till modersmålsundervisning, jämfört med ca 110.000 (11,6%) tio år tidigare.
  • De största modersmålen i grundskolan var (läsåret 2006/2007) arabiska, bosniska/kroatiska/serbiska, finska, spanska, albanska och persiska.  
  • Någon särskild utbildning för modersmålslärare har inte bedrivits sedan tidigt 90-tal.

Källor: Skolverket, SCB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".