Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppslutning mot könshandel

Publicerat söndag 9 mars 2003 kl 11.14
I går visades filmen Lilljha 4 Ever i Folketshus i Borlänge. Syftet var att efter filmen diskutera trafficing, alltså könshandel med kvinnor och barn.
Enligt Rikspolisstyrelsens uppgifter finns det i dag mellan 3-500 kvinnor i Sverige som lever som sexslavar och i hela Europa cirka en halv miljon kvinnor. Anita Gradin som är före detta EU kommisionär har arbetat med de här frågorna i många år. Igår var hon inbjuden för att prata om problemet. - Grundorsaken är att det finns massor av familjer här i världen som inte kan försörja sig. Många flickor i de gamla kommunistlänerna ser ingen framtid eftersom de inte får några jobb. Då blir de lätta offer, en handelsvara, säger Anita Gradin. Filmen "Lilljha 4 -Ever" tar upp just det här problemet med könshandeln och är ett bra exempel på hur det ser ut i verkligheten säger Anita Gradin. En av dem som sett och berörts av filmen är Marcus Groth. Han är en ung kille i Borlänge som engagerat sig i de här frågorna genom att gå med i föreningen ECPAT som arbetar mot könshandel. Han menar att vi vet för lite om det här problemet - Visste vi tillräckligt så skulle inte problemet finnas. Det finns en mentalitet att man blundar för att kunna behandla de här känslorna. Det är synd att inte fler engagerar sig i de här problemen, säger Marcus Groth.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.