Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Driftstyrelsen föreslår anställningsstopp

Publicerat torsdag 24 april 2003 kl 04.36
Cheferna för länets vårdcentraler och kliniker fick en månad på sig att komma med förslag på besparingar. I går skulle de redovisa resultatet, men det blev magert, och inte i närheten av de 175 miljoner som måste sparas på två år. Nu föreslår Driftstyrelsen drastiska åtgärder.
- Vi har föreslagit att landstingsstyrelsen inför ett partiellt anställningsstopp, säger Ingalill Persson, socialdemokratisk ordförande för Driftstyrelsen. Partiellt anställningsstopp innebär stopp för anställningar till tjänster som det inte är akut brist på, till exempel läkare och psykiatriker. (I dag saknas cirka 50 läkare och tio psykiatriker i länet.) Nu får enhetscheferna får en ny chans att hitta besparingar på 100 miljoner kronor i år, och 75 miljoner kronor 2004. Och flera vårdcentraler är i farozonen. - Jag är ganska säker på att det här kommer att påverka antalet vårdcentraler och antalet distriktssköterskemottagningar. Så det kommer inte att gå befolkningen förbi att vi har de här stora problemen, säger Ingalill Persson. Enligt Ingalill Persson råder politisk enighet om förslagen. Driftstyrelsens förslag till åtgärder: 1. Till Driftstyrelsens sammanträde i maj ska samtliga närsjukvårds- och länssjukvårdschefer presentera förslag till besparingar motsvarande totalt 100 miljoner kronor för 2003 och 75 miljoner kronor för 2004. 2. Ett förslag till strukturella åtgärder för den psykiatriska sektorn i norra och västra Dalarna ska tas fram till den 1 juli. 3. En konsekvensanalys av en primärvård på basuppdragsnivå, med särskild fokusering på jourlinjerna, ska tas fram till den 1 augusti. 4. Ett förslag på förändring av vårdcentralstrukturen i tätort ska tas fram till den 1 augusti. 5. En konsekvensanalys av minskat utbud av länssjukvården, utan påverkan på väntetiderna, ska tas fram till Driftstyrelsens sammanträde i maj. 6. Samtliga verksamheter åläggs en mycket restriktiv hållning vad gäller externa köp av stafettläkare och stafettsjuksköterskor. 7. Enheter som helt eller nästan helt försörjs med stafettlösningar ska snarast undersöka möjligheten till lösningar med alternativa driftsformer i långsiktiga avtal, till exempel intraprenader, entreprenader eller personalkooperativ. 8. Medicinska serviceenheters beräkningar av kostnader gäller. Obalansen i prognosen fördelas ut på respektive köpande verksamhet. 9. Driftstyrelsen föreslår landstingsstyrelsen att införa ett tidsbegränsat partiellt anställningsstopp. 10. Samtliga verksamhetschefer ska föreslå åtgärder för att minska sjukfrånvaron.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".