Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kännbart när Falun ska spara 40 miljoner

Publicerat fredag 25 april 2003 kl 11.24
Idag presenterade majoritetspartierna i Falun hur kommunen ska spara 40 miljoner kronor. Och det det blir mycket kännbara konsekvenser. Bland annat ska Järlindens skola läggas ned, ett eller flera servicehus kommer att försvinna och utbudet för ungdomarna minskar, bland annat läggs ungdomsgården East Harbour Café ned.
- Vi klarar inte av att motsvara de förväntningar som invånare och personal har, och vi klarar inte av att göra några nysatsningar för att trygga kommunens verksamhet för framtiden heller. Och då måste vi skära bort pengar, och det handlar alltså om 40 miljoner kronor, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag i Falun. - Vi kanske även måste balansera upp med ännu mer pengar för att det ska bli långsiktigt hållbart, och det känns inte kul eftersom det faktiskt blir kvalitetsförsämringar av det hela, säger Jonny Gahnshag till Dalanytt. I valrörelsen lovade Jonny Gahnshag att han skulle satsa på ungdomarna. Och han garanterade att ungdomsgården East skulle finnas kvar. Det löftet är inte värt någonting i dag. - Ambitionen finns kvar och vi ska så långt det är möjligt försöka motsvara ungdomarnas krav på oss, säger Jonny Gahnshag. Så här ser majoritetspartiernas förslag på verksamhetsförändringar ut: Socialförvaltningen åläggs ett sparbeting på totalt 18,8 miljoner kronor, där 13,5 miljoner kronor bedöms kunna sparas genom utpekade punktinsatser. Ytterligare 5,3 miljoner kronor ska sparas genom ett generellt sparbeting på 0,75 procent av verksamhetens nettokostnader.
 • Ett eller flera servicehus kommer att läggas ned.
 • Minskat antal tjänster inom dagliga verksamheten LSS.
 • Vakanshållning av ett antal administrativa tjänster.
 • Integrering av biståndsavdelningen i omsorgsavdelningen med förenklad handläggning av stödinsatser
Skolförvaltningen åläggs ett sparbeting på totalt 14,5 miljoner kronor, där 8,3 miljoner kronor bedöms kunna sparas genom utpekade punktinsatser. Ytterligare 6,2 mkr ska sparas genom ett generellt sparbeting på 0,75 procent av verksamhetens nettokostnader. Besparingar av engångskaraktär kan ge 4,1 miljoner kronor under 2003.
 • Nedläggning av Järlindsskolan.
 • Effektivare lokalutnyttjande och administration.
 • Avveckling av räddningstjänstgymnasiet.
 • Fortbildningspengar återställs, men till en lägre nivå.
Kommunstyrelsens förvaltningar åläggs ett sparbeting på totalt 4,7 miljoner kronor, där 3,6 miljoner kronor bedöms kunna sparas genom utpekade punktinsatser. Ytterligare 1,1 miljoner kronor ska sparas genom ett generellt sparbeting på 0,75 procent av verksamhetens nettokostnader, med vissa delar undantagna.
 • Minskad administration inom FCU.
 • Minskade kommunala bidrag till olika verksamheter.
 • Aktivare placeringsfilosofi vad gäller kommunens lån.
 • Förändrad service till politiker.
Gatu- och Parkförvaltningen åläggs ett sparbeting på totalt 3,7 miljoner kronor, där 3 miljoner kronor bedöms kunna sparas genom utpekade punktinsatser. Ytterligare 0,7 miljoner kronor ska sparas genom ett generellt sparbeting på 0,75 procent av verksamhetens nettokostnader.
 • Minskat beläggningsunderhåll.
 • Minskad vinterväghållning.
Fritid Falun åläggs ett sparbeting på totalt 1,7 miljoner kronor, där 1,3 miljoner kronor bedöms kunna sparas genom utpekade punktinsatser. Ytterligare 0,4 miljoner kronor ska sparas genom ett generellt sparbeting på 0,75 procent av verksamhetens nettokostnader.
 • Ökad föreningsdrift av anläggningar. Slättaanläggningen tas eventuellt över av Slätta SK.
 • Ändrat utbud för ungdomar. East Harbour öppnar inte efter sommaren. Personalen kommer att finnas ute som fältfritidsledare. Arrangemanget "Dragplåstret" avvecklas.
Övriga nämnder och styrelser kommer att åläggas ett sparbeting på sammanlagt 0,4 miljoner kronor, där vissa åtgärder är punktinsatser. Dessutom åläggs samtliga verksamheter att spara 0,75 procent av verksamhetens nettokostnader.
 • Sänkta politiska arvoden, såväl mötesarvoden som fasta månadsarvoden. Jonny Gahnshags arvode sänks till exempel med cirka 700 kronor i månaden.
 • Rekommendation om ökad köptrohet från kommunens förvaltningar gentemot kommunservice.
Rationaliseringar och förändringar som utreds vidare:
 • Överflyttning av det kommunala belysningsnätet från Gatu- och Parkförvaltningen till Falu Energi & Vatten.
 • Översyn och omorganisation av kommunens fastigheter, som exempelvis kan innefatta försäljning av fastigheter samt överflyttning av alla typer av boende till Kopparstaden. Även ökade krav på energieffektiviseringar.
 • Översyn av biblioteksverksamheten, för att utröna om någon filial kan samlokaliseras med skola alternativt läggas ned.
 • Sammanläggningar av förvaltningar till enheter som bättre motsvarar samhällets krav och kan samutnyttja administration. I ett första steg kan det exempelvis handla om att sammanlägga Gatu- och Parkförvaltningen och Stadsbyggnadskontoret. I nästa steg kan det handla om att skapa större "rotlar" av flera förvaltningar, bland annat inom kommunstyrelsens förvaltningar.
 • Anpassa Fritid Falun till de förändringar som kan komma att ske på Lugnet i samband med ett eventuellt partnerskap. Även fortsatt satsning på föreningsdrift eller dylikt på flera idrottsanläggningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".