Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Idrefjälls-VD åtalas för dödsolyckan i Chocken

Publicerat torsdag 19 juni 2003 kl 12.46
Idre Fjälls VD, Lars Axelsson, har i dag åtalats vid Mora tingsrätt, misstänkt för att ha vållat dödsolyckan i den branta backen Chocken för drygt tre år sen. En 23-årig skidåkare från Borås träffades av en rullande sten och omkom av sina skador.
Det var den 11 mars år 2000 som den här tragiska olyckan vid Idre fjäll inträffade. En förundersökning inleddes men lades ner efterhand. Då gjorde föräldarna till 23-åringen en egen utredning kring dödsolyckan. Det material dom fick fram resulterade i att vice chefsåklagare Olle Sohlberg återupptog förundersökningen. Idre Fjälls VD Lars Axelsson plus en annan chef vid anläggningen delgavs misstanke om vållande till annans död. Den andre chefen avfördes ur utredningen i april i år men VD:n Lars Axelsson har alltså åtalats i dag, misstänkt för vållande till annans död. Olyckan gick så till att den 23-årige boråsaren körde omkull och kanade ut på ena sidan av backen. Han stötte då emot lösa stenar som låg i gränsen mellan den pistade och opistade delen. En av stenarna kom i rullning och träffade skidåkaren i huvudet. Han avled sen till följd av skadorna. Vice chefsåklagare Olle Sohlberg hävdar nu att Lars Axelsson av oaktsamhet vållat 23-åringens död genom att som VD anlägga en extremt brant backe av sprängsten och låta såna och andra stenar ligga lösa både i och utanför backen. Lars Axelsson ställs till ansvar för att inte ha vidtagit erforderliga skyddsåtgärder. Han borde enligt åklagren ha förhindrat att stenar kom i rörelse och även sett till att åkare inte hamnade utanför den pistade delen av backen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".