Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nytt projekt i Falun:

Minskar rädslan för myndigheter

Publicerat onsdag 14 januari 2009 kl 04.40

Ett nytt projekt i Falu kommun har minskat rädslan som många flyktingar har för polis och socialtjänst. Hagh heter projektet som pågått under drygt en månad och där myndigheter vid tio sammanhängande tillfällen berättat om hur deras arbete med projektet fungerar.

Tidigare har all samhällsinformation till flyktingar varit sporadiska träffar utan någon direkt plan men när Hagh-projektet körde igång i november ville man ändra på det här. Under en månad fick 50 flyktingar träffa alla de myndigheter som man kan tänkas komma i kontakt med i Sverige.

Det blev en lyckad förändring, säger Maria Jonsson som är samhällsinformatör på Falu Kommun.

– Flyktingarna som varit med i projektet har tyckt att det varit väldigt positivt, säger hon.

Sammanlagt har det blivit tio träffar med bara några dagars mellanrum under november och december, och det man främst diskuterat har varit våld i hemmet och familjesituationer.

– Anledningen till det är att det ofta innebär problem för en familj att komma till ett helt nytt land där man inte känner till vilka regler och lagar som gäller, men det behöver inte vara direkt kopplat till våld, säger Maria Jonsson

Många frågor har dykt upp under de diskussioner som förekommit varav flera handlat om rädslan för myndigheter.

– Många familjer har trott att socialtjänsten kommer och tar barnen direkt om de vill, säger Maria Jonsson.

Haghprojektet avslutas nu i februari med en familjekurs som anordnas av Dialogen i Falun.

– Vi har aldrig haft så många anmälda vilket tyder på att det här sättet att informera på varit lyckat, avslutar Maria Jonsson.

Eva Rehnström
eva.rehnstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".