Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat slängs i onödan

Publicerat måndag 19 januari 2009 kl 14.38
Vi slänger mat i onödan. Så stirra dig inte blind på bäst före-datumet. Men titta noga på den sista förbrukningsdagen. Foto Bertil Ericson /Scanpix

Vi slänger mat i onödan. Den energi som går åt för att producera den mat som blir sopor räcker för att driva 700 000 bilar.
Så tipset är att inte stirra sig blind på bäst före-datumet, menar kvalitetsansvarig på Siljan Chark.

– Att det står bäst före, det betyder ju bara att det är bäst före, men att det kan hålla några dagar till, säger Hanna Linnér som är kvalitetsansvarig på Siljan Chark.

Dock finns det något som heter sista förbrukningsdag som exempelvis finns på köttfärs. Då ska man inte äta produkten efter den sista förbrukningsdagen.

– Den sätter man på väldigt känsliga varor, ofta råa material som inte är värmebehandlade. Det är på organ, råkorvar, köttfärs och kyckling. För där finns det risker att det finns sjukdomsframkallande bakterier.

Sammanfattningsvis bör man ta den sista förbrukningsdagen på allvar medan bäst före-datumet en rekommendation.

Brita Kohlström
brita.kohlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".